Az Interpollal kerestetik a szökésben lévő tunéziai elnököt

Vágólapra másolva!
Tunézia az Interpol segítségét kérte az országból elmenekült Zin el-Abidin ben Ali elnök és családtagjai elfogásában. Közben Tuniszban több száz tüntető csapott össze a rendőrökkel, akik könnygázzal próbáltá meg szétkergetni őket.
Vágólapra másolva!

Tunézia fölkérte az Interpolt, hogy segítsen elfogni az országból elmenekült Ben Ali megbuktatott elnököt és családtagjait - közölte az ország igazságügy-minisztere. Lazhar Karvi Sebbi közlése szerint Ben Alit és klánját "idegen valuta külföldre utalása és (kisajátított) ingatlan tulajdonlása" miatt akarják bíróság elé állítani.

Korábbi sajtóhírek szerint a tunéziai központi bank aranyával megpakolva repült el Dubajba a múlt héten Zin el-Abidin ben Ali tunéziai elnök felesége a tüntetések elől menekülve. A tunéziai központi bank tagadja, hogy bármit is elvittek volna.

Általános sztrájkot hirdettek

Szakszervezeti felhívásra általános sztrájk kezdődött szerdán Tunézia második legnagyobb városában, a déli Szfákszban és környékén annak kikövetelésére, hogy mondjon le az átmeneti kormány, amely nagyrészt a megdöntött hatalom minisztereiből alakult meg.

Közben a fővárosban, a kormányhivatalok környékén több száz tüntető - főleg fiatalok - összecsapott a rendőrséggel, amely könnygázzal próbálta meg szétkergetni őket. A könnygázra válaszul több fiatal kővel dobálta meg a rendőröket. Egyelőre nem tudni, mi váltotta ki az összetűzést. A tüntetők valószínűleg azok a vidékiek, akik egy konvojban vasárnap reggel érkeztek a kormányzati épületekhez Tuniszba, azóta ott táboroznak, követelik a régi miniszterek távozását a kormányból, és időnként összecsapnak a rendőrökkel.