Csalibiciklikkel várják a tolvajokat Hollandiában

Vágólapra másolva!
Csalibiciklik segítségével eredt a tolvajok nyomába a holland Amersfoort város rendőrsége. A rendőrök megelégelték, hogy nem tudják megbüntetni a biciklitolvajokat, ezért jeladóval szereltek fel néhány kerékpárt, és kitették őket az utcára.
Vágólapra másolva!

Új módszerrel erednek a biciklitolvajok nyomába a rendőrök a holland Amersfoort városban - írja az AFP hírügynökség. A 144 ezer fős városban az összes bűnelkövetés tíz százaléka biciklilopás. A rendőrök megelégelték, hogy a gyakori biciklilopások tettesei gyakran büntetlenül maradnak, és ezért egy decemberben indult program keretében úgynevezett csalibicikliket hagytak kint az utcán.

A csalibicikliket GPS-es nyomkövető rendszerrel szerelték fel, és kitették őket a város különböző pontjaira, "néha lelakatolva, néha nem". "Ha egy biciklit elmozdítanak a helyéről, a rendőrök észlelik a GPS jelét, és a nyomába erednek" - írja az AFP.

"Néha a tolvaj már eltűnt, néha más lopott bicikliket találunk" - mondta a rendőrség szóvivője. Azt is hozzátette, hogy a biciklilopás sokakat érint Hollandiában, és nem csak amiatt, hogy ellophatják valakinek a kerékpárját, hanem amiatt is, hogy megvan a veszélye a lopott bicikli vásárlásának. Hollandiában közel 18 millió kerékpár jut 16 millió lakosra, 2009-ben pedig közel félmillió biciklilopást regisztráltak.