Kelet-Európa felé tart az influenzajárvány

Vágólapra másolva!
Emelkedik a szezonális influenzában megbetegedők száma Nyugat-Európában az európai járványügyi központ szerint. Több száz embert ápolnak intenzív osztályokon, és növekszik a halálozások száma is. A szakértők szerint a járvány nyugatról kelet felé tart.
Vágólapra másolva!

Aggódnak az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) szakértői a Nyugat-Európában egyre több megbetegedést okozó influenzajárvány miatt, többek között azért, mert nagy számban betegednek meg a fiatalok. Az ECDC egyik szakértője szerint ugyanolyan halálozási minta mutatkozik, mint a 2009-2010-es H1N1-járvány idején. Jelenleg több száz embert ápolnak intenzív osztályokon Nyugat-Európa egyes országaiban. Spanyolországban 24, Hollandiában 11, Írországban 6, influenza miatti halálesetet jelentettek. A brit hatóságok szerint a szigetországban október óta legalább 254 ember halálát okozta influenzás fertőzés.

"Figyelembe véve, hogy mi történik Franciaországban, Hollandiában és Írországban, láthatjuk, hogy a járvány nyugatról kelet felé tart" - mondta Angus Nicoll, az ECDC influenza-szakértője. Szerinte Nagy-Britannia figyelmeztető példa lehet a keletebbre fekvő országok egészségügyi hatóságai számára, ugyanis a szigetországban az intenzív osztályokon influenzás betegek garmadáját kezelik, és az oltások iránti hirtelen kereslet néhány helyen hiányhoz vezetett.