Az interneten szervezik magukat az egyiptomi tüntetők

Vágólapra másolva!
Egy interneten alakult közösség újabb tömegtüntetést szervez péntekre Egyiptomban, kezdeményezésükhöz rövid idő alatt tízezrek csatlakoztak. Az országban már legalább ezer embert vettek őrizetbe a kedden kitört tüntetések miatt.
Vágólapra másolva!

Az Április 6. Ifjúsági Mozgalom, az előző tiltakozások kezdeményezője az Egyiptomban zajló tüntetések folytatására szólított fel csütörtökön a Facebookon. A csoport péntekre újabb tömegtüntetést szervez, a kezdeményezéshez az internetes közösségi oldalon néhány óra alatt 18 ezren csatlakoztak a Reuters írása szerint.

"Gyere le az utcára, és csatlakozz hozzánk a szabadság harcmezején",valamint "csak az interneten nem tudjuk az országot megváltoztatni, ahhoz ki kell menni az utcára" - írják az internetezők.

Tunéziához hasonlóan az internetes közösségi oldalak kulcsszerepet játszanak a tüntetők közötti kommunikációban Egyiptomban is. Egyikük írása szerint "a taktikánk az, hogy hirtelen, figyelmeztetés nélkül érkezünk". Néhány felhasználó arra panaszkodott, hogy cenzúrázzák ezeket az oldalakat, az egyiptomi kormány azonban ezt tagadja.

A biztonsági erők egy magát megnevezni nem kívánó tisztviselője szerint a hatóságok legalább ezer embert vettek őrizetbe országszerte a kedden, Hoszni Mubarak elnök idén harmincéves országlása ellen kirobbant tiltakozások miatt. A tüntetők száma várhatóan tovább duzzad csütörtökön, mivel véget ér a munkahét.

A tüntetők és a velük szemben többször brutálisan fellépő rendőrök közti összecsapásokban, az eddigi hírek szerint legkevesebb négy ember meghalt. A keddi tüntetések után a belügyminisztérium betiltott minden tömegrendezvényt.