Fekete özvegy és újévi SMS vezethet a moszkvai reptéri robbantókhoz

Vágólapra másolva!
Megnevezték az orosz hatóságok az első gyanúsítottat, akinek köze lehetett a 35 áldozattal járó moszkvai reptéri robbantás megszervezéséhez. A gyanú szerint a támadást egy olyan észak-kaukázusi szélsőséges csoport követhette el, amelyet a hatóságok tavaly ősszel egyszer már lefejeztek. Ha a nyomozók nem tévednek, a reptéri robbantást egy meghiúsult újévi támadás is megelőzte, mindennek azonban ellentmond, hogy antropológusok szerint a robbantó nem tűnik kaukázusinak.
Vágólapra másolva!

Egy észak-kaukázusi iszlamista csoport orosz tagját gyanúsítják a hétfői moszkvai reptéri robbantás szervezésével - írták csütörtökön orosz lapok. A Kommerszant szerint a hatóságok azt gyanítják, hogy egy Razdobugyko nevű férfi lehetett a támadás egyik kiagyalója vagy elkövetője, aki az észak-kaukázusi Sztavropol régióból származik, és egy felszámoltnak hitt milicista csoport, a Nogajszkij Dzsamaat (Nogaji Zászlóalj) tagja.

A férfi azért került a hatóságok látókörébe, mert köze volt egy korábbi, sikertelen robbantáshoz, amelyet újévkor akartak elkövetni Moszkvában. A Kommerszant szerint december 31-én egy hotelként működő apró moszkvai klubban történt a hétfői reptéri robbantáshoz hasonló detonáció, de ott a robbantón kívül senki nem halt meg. Az eset után a hatóságok a romok között egy fiatal nő holttestét találták meg, akin robbanószerrel és a robbanáskor szétszóródó fémdarabokkal feltöltött, úgynevezett "öngyilkosöv" volt. A gyanú szerint hasonló eszközt használhattak a domogyedovói reptéri robbantásnál is, ahol 35 ember halt meg hétfőn.

Fekete özvegy az újévi forgatagban

Az újévi robbantás után a nyomozók arra a következtetésre jutottak, hogy a hotel romjai között talált áldozat egy kaukázusi "fekete özvegy", egy női öngyilkos merénylő volt, aki százakat akart megölni a Vörös tér közelében, az újévi forgatagban. A nő azért robbanhatott fel idő előtt, mert az öngyilkosövön detonátorként használt mobiltelefonra újévi üdvözlő SMS-t küldött a mobilszolgáltató, és ez aktiválta a bombát - írja a hatóságokra hivatkozva a brit Telegraph moszkvai tudósítója.

A felrobbant házat az áldozat egy 24 éves csecsen nővel, Zenjap Szujunovával közösen bérelte, akit a támadás után őrizetbe vettek a hatóságok. Mint kiderült, a nő férje már október óta börtönben ült terrorizmus és illegális fegyvertartás miatt: az orosz hatóságok szerint a házaspár az észak-kaukázusi Sztavropol régióból származott, a férfi pedig a Nogajszkij Dzsamaat szélsőséges szervezet aktív tagja volt. A Kommerszant azt írja, hogy a csoport több robbantást is elkövetett tavaly orosz városokban, de októberben a csoport vezetőjét tűzharcban megölték, három tagját pedig egy autós üldözés után elfogták.

A Kommerszant meg nem nevezett forrásból származó értesülései szerint Zenjap Szujunova és társa nem önként vállalta az újévkor kudarcba fulladt öngyilkos merényletet, arra a Razdobugyko nevű férfi vette rá őket. A vahabbita vallású szélsőséges férfi egy nyomozáshoz közeli forrás szerint azzal fenyegette a nőket, hogy elviszi a gyerekeiket, ha nem hajtják végre a robbantást: a nyomozók szerint Razdobugyko szintén a Nogajszkij Dzsamaat aktív tagja volt, és bár korábban körözést adtak ki ellene, tavaly év végén köddé vált.

Pakisztánban képzett különítmény

Egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan milyen szerepe lehetett Razdobugykónak a moszkvai reptéri robbantásban, mivel a robbantó személyét még mindig nem tudták kétséget kizáróan azonosítani. A merénylőnek a robbanás után csak az összeroncsolódott fejét és kezét találták meg, iratok pedig nem voltak nála: a DNS-vizsgálat és más tesztek még folyamatban vannak.

Az orosz tudományos akadémia antropológusai korábban arra jutottak, hogy a merénylő valószínűleg nem kaukázusi, hanem inkább szláv, európai vagy arab ember lehetett, és Vlagyimir Putyin miniszterelnök is arról beszélt szerdán, hogy elsőre nem találtak kaukázusi szálat a robbantás ügyében a nyomozók. A kép tehát még meglehetősen zavaros, és messzemenő következtetéseket az orosz hatóságok sem akartak még levonni a kaukázusi férfi gyanúsításából.

"Razdobugyko távolról sem az egyetlen ember, aki a terrortámadásban való részvétel gyanújával vizsgálunk" - mondták a Kommerszant forrásai. A merényletért továbbra sem vállalt felelősséget egyetlen csoport sem, a Kommerszant értesüléseit pedig a hatóságok hivatalosan nem erősítették meg.

A Telegraph szerint az egyik nyomozói verzió arról szól, hogy a kaukázusi csoport tavaly decemberben érkezett Moszkvába, miután egy pakisztáni al-Kaida-bázison kiképezést kaptak a merényletekhez. A nyomozók szerint ennek a különítménynek volt a tagja az újévi és a reptéri robbantó is. A gyanú szerint a csoport a moszkvai tömegközlekedési rendszer ellen akart támadásokat intézni, és a fenyegetésről a titkosszolgálatok már decemberben értesüléseket szereztek.