Tankok vonulnak Kairó utcáin - utcai harcokká váltak az egyiptomi tüntetések

Egyiptom, Kairó, tüntetések törtek ki az egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak távozását követelve, zavargás
Vágólapra másolva!
Kijárási tilalmat rendeltek el Kairóban és több egyiptomi városban, miután péntek délután hatalmas utcai zavargásokká nőtte ki magát a déli ima végére hirdetett tömegtüntetés. A kormányellenes tüntetők rendőrségeket foglaltak el és országszerte felgyújtották a kormánypárt székházait, a rendőrökkel való összecsapásokban pedig többen meghaltak. Mubarak elnök este a hadsereg bevetése mellett döntött, Kairó és Szuez központjában tankok jelentek meg.
Vágólapra másolva!

Egyiptomban tartózkodik vagy ismer valakit, aki ott van? Küldjön levelet az [origo]-nak a [email protected] címre és írja le, hogy mit látott!

Tízezres tömegek csaptak össze a rendőrökkel Egyiptom nagyobb városaiban pénteken kora délután, miután a péntek déli ima végeztével a kormány távozását követelő tömegek a mecsetekből az utcákra vonultak - jelentették a nemzetközi hírügynökségek. Utcai harcok folytak Kairó mellett Szuezban, Alexandriában és több kisebb városban is, néhány városban a jelentések szerint a kormánypárt székházai és rendőrőrsök is a forradalmárok kezére kerültek már.

Az elmúlt napok tüntetéseinek szervezői előre jelezték, hogy a péntek déli ima után a tüntetéssorozat legnagyobb demonstrációja veszi kezdetét, amely a 30 éve hatalmon lévő Hoszni Mubarak egyiptomi elnök megbuktatására irányul. A Telegraph közel-keleti tudósítója szerint a kormány a déli ima előtt felszólította az imámokat, hogy segítsenek elejét venni a délutánra meghirdetett tüntetésnek, és biztassák arra a tömegeket, hogy ne vonuljanak ki az utcára, az utasítást azonban az emberek megtagadták, és elözönlötték a köztereket.

"Háborús övezet"

A déli imák vége után néhány perccel kirobbant tüntetéseket a rohamrendőrök nagy erőkkel próbálták feloszlatni Kairóban és vidéken is, a Guardian tudósítója szerint a főváros háborús övezetre hasonlít. Kora délután az AFP szerint Kairóban egy tüntető meghalt a parlament előtti Tahrir téren, de a város több pontján voltak súlyos összecsapások.

A rendőrök vízágyúkkal és gumilövedékekkel lőtték a csütörtökön Egyiptomba érkező ellenzéki vezető, Mohammed el-Baradei támogatóit, amikor azok a déli ima után csatlakoztak a kormányellenes tüntetéshez. A mecsetekből kiáramló többezres tömeg Mubarak-ellenes szlogeneket skandált, amikor a rendőrök gumibotokkal támadtak rájuk. El-Baradei támogatói a rendőri akció kezdetén körbevették a vezetőjüket, hogy megvédjék a gumibotozástól - írja a Telegraph. Az AP hírügynökség szerint a Nobel-békedíjas politikust és híveit vízágyúval is lőtték a rendőrök.

A Reuters szerint el-Baradeit az összecsapások után 2000 tüntetővel együtt körülvették a rendőrök. A rendőrsorfal nem hagyta, hogy az ellenzéki vezér elhagyja a teret, ahová a kairói mecsetből kiérkezett, tehát gyakorlatilag fogva tartották a mecset előtt. Korábban az al-Dzsazíra arab hírtelevízió, a CNN helyi forgatócsoportja és más források is arról írtak, hogy az ellenzéki vezetőt letartóztatták, a Guardiannak azonban a helyszínen lévő emberek ezt cáfolták.

Forrás: AFP/Mohammed Abed
Mohamed el-Baradei hívei gyűrűjében - a többi képért kattintson a fotóra!

El-Baradei elfogásáról később is ellentmondásos információk jelentek meg, az AP azt írta, hogy a politikus csurom vizesen menekült vissza a mecsetbe, ahol "csapdába esett". A mecsetet a hírügynökség szerint több száz rohamrendőr ostromolta, így onnan senki nem tudott kijutni. A környéken a könnygázgránátok több autót felgyújtottak, és sok tüntető elájult a füstben, vagy égési sérüléseket szenvedett. A BBC délután 2 körül azt írta, hogy a hatóságok elengedték el-Baradeit, aki csatlakozhat a "békés tüntetéshez", valamivel délután 4 előtt aztán az egyiptomi hatóságok közölték, hogy el-Baradeit ismét elfogták, és házi őrizetbe helyezték.

El-Baradei vállalta a kockázatot
Mohamed el-Baradei ellenzéki vezető évtizedes külföldi tartózkodás után csütörtök este tért vissza Bécsből Egyiptomba, hogy a péntekre meghirdetett tüntetés élére álljon. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség korábbi vezetője már a hét elején is nyilatkozatokban kritizálta Mubarak rezsimjét, de végig kitartott amellett, hogy békésen kell megdönteni a hatalmat. A pénteki zavargások kirobbanása előtt a Nobel-békedíjas politikus exkluzív interjút adott a Guardiannak, amelyben azt mondta, hogy a Mubarak-rezsim "az utolsó lábain áll", és ő "természetesen veszélyben érzi magát", de ezt a kockázatot vállalnia kell, amikor az ország ilyen állapotban van.


Barikádok és páncélozott jármű

A Kairó központjában található Ramszesz téren a rendőrök szintén gumilövedékekkel és könygázgránátokkal lőttek a tömegbe. A Telegraph jelentése szerint néhány könnygázgránátot az al-Nur mecsetbe is belőttek, ahol nők kerestek menedéket az összecsapások elől. A téren később néhány százan áttörték a rendőrkordont, és a parlamenthez vonultak, ott azonban ismét rendőrök százaival és könnygázgránátokkal találták szembe magukat.

Közben a város egyik előkelő negyedéből is 10 000 fős tömeg indult meg a központ felé, a menet azt harsogta, hogy "le Mubarakkal!". A tömeg a lakónegyedeken áthaladva 20 000 fősre duzzadt, a vonulókat az ablakokból zászlókkal és füttyszóval biztatták a kairóiak. A menet a Nílus hídjánál akadt meg, ahol hatalmas rendőri erőkkel találta szembe magát - írja az AP-re hivatkozva a Guardian. A menet később megpróbált áttörni a rendőrökön, köveket dobáltak, amire a rendőrök könnygázzal válaszoltak, és a hídon valóságos ütközet alakult ki.

Forrás: AFP/Mohammed Abed
Háború folyik az utcákon (a képre kattintva galéria nyílik)

A SkyNews déli felvételein az látszik, hogy a tüntetők barikádokat emeltek Kairó utcáin, a rendőrök pedig páncélozott járművekről lőtték a könnygázgránátokat a tömegbe - írja a Telegraph. A tömeg azt kiabálta, hogy "Allahu Akbar", és nekifeszült a rohamrendőrök sorfalának. A Reuters szerint a fiatalok focilabdaként rugdossák vissza a könnygázgránátokat a tömegből, amely azt skandálta, hogy "ez békés tüntetés".

Késő délután az egyiptomi állami média közölte, hogy kijárási tilelmat rendelnek el Kairóban, Alexandriában és Szuezben este 6 és reggel 7 óra között a középületek védelme érdekében - írja a Guardian. Mivel azonban az utcákon még fél órával a határidő előtt is tízezrek voltak, a rendelkezés a lap szerint betarthatatlannak tűnik, a határidő lejárta után is az utcán maradtak. Az al-Dzsazíra szerint este 6-kor tankok vonultak be Kairó és Szuez központjába, miközben a kormánypárt kairói székháza tévéfelvételek szerint lángra lobbant. Az állami média szerint Mubarak elnök úgy döntött, hogy bevonja a hadsereget a rendfenntartásba, valószínű, hogy a katonákkal akarja betartatni a kijárási tilalmat.

Egyelőre azonban nem egyértelmű, hogy a hadsereg a kormány vagy a tüntetők oldalán áll, mert a tankokat a tüntetők is éljenzéssel fogadták. A Reuters tudósítója szerint a kairói tüntetők között már korábban olyan szlogenek terjedtek, amelyek a hadsereg bevonását sürgették. A tüntetők azt akarják, hogy a hadsereg védje meg őket a rendőrség agressziója ellen. Délután 4 után nem sokkal az al-Dzsazíra felvételeket mutatott arról, ahogy egy katonai jármű körül emberek éljeneznek.

Elesett pártszékházak, átálló rendőrök

Az egyiptomi regionális televíziók összecsapásokról számoltak be több másik nagyvárosban is, ahol szintén többezres tömegek ütköztek meg a rendőrökkel. Az AFP szerint Alexandriában könnygázzal és gumilövedékekkel próbálták meg szétoszlatni a 4000-5000 fős tüntető tömeget, amely kövekkel dobálta a rendfenntartókat. A Telegraph szerint további összecsapások voltak Minya, Assiut és al-Arish városokban, valamint Szuez városában is.

A BBC arab nyelvű adása szerint Szuezban mintegy 4000 ember gyűlt össze a kormány épülete előtt, és azt skandálta, hogy "szabad Egyiptomot, kifelé Mubarakkal!". A SkyNews tévécsatorna által sugárzott mobiltelefonos felvételen az látszik, hogy a város utcáit ezrek lepték el, miközben vízágyúk áztatták a földet, és füst emelkedett a levegőbe, az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint a rendőrök itt is gumilövedékekkel lőttek.

A BBC tudósítója szerint Ismailia városában a töntetők elfoglalták a kormánypárt székházát. Egy Twitter-üzenet szerint az északkelet-egyiptomi Manszúra városában is 40 000 ember foglalta el a kormányzó NDP központját. Az Egyiptomi Szövetség a Változásért nevű szervezet közölte, hogy Manszúra mellett Damiette városában is "elpusztították a pártszékházakat" - írja a Guardian.

Forrás: AFP/Mohamed Abed
Ellepték az utcákat - kattintson a fotóra még több képért!

Az al-Dzsazíra azt jelentette, hogy Szuezban elfoglalták a rendőrség két központját is, és a börtönből kiszabadították a rabokat, majd páncélozott járműveket lobbantottak lángra. A Reutes szerint Szuezben egy tüntető meghalt az összecsapásokban, az ő testét a tömeg körülhurcolta a város központjában, ahonnan a rendőrség már kihátrált. Az al-Dzsazíra Alexandriában is tud egy halottról.

A Human Rights Watch jogvédő szervezet közben Alexandriából azt jelentette, hogy a rendőrség abbahagyta a harcot, és már beszélget a tüntetőkkel. A tüntetők vizet és ecetet vittek a rendőröknek (utóbbit a könnygáz ellen), majd a rendőrség végleg visszavonult. A Guardian tudósítója szerint közben Kairóban is egyre több tüntető próbálja rávenni a rendőröket arra, hogy álljanak át a forradalom oldalára. Egy másik tudósító azt jelentette, hogy egy kairói rendőrtiszt kivette a könnygázgránátokat az ágyúkból, ezzel jelezve, hogy a tüntetőkkel van, és máshol is paroláztak rendőrök tüntetőkkel.

Eltört kamera és összevert újságírók

A kormány pénteken teljesen leállította az internetszolgáltatást és elnémította a mobiltelefonokat az országban, a rendőrök pedig célzottan vadásztak a tüntetésről tudósító külföldi újságírókra - írják a nagy nemzetközi lapok és televíziók. Egy a BBC-nek nyilatkozó egyiptomi elemző szerint a fellépésnek valószínűleg az volt a célja, hogy minél kevesebb kép és információ kerüljön ki a tüntetésekről és a rendőri erőszakról.

Forrás: Reuters/Goran Tomasevic
Civil ruhás rendőrök támadják az újságírókat (galériáért kattintson a képre!)

A francia külügyminisztérium nem sokkal dél után közölte, hogy négy francia újságírót tartóztattak le a kairói tüntetésen, és Franciaország a tudósítók azonnali szabadon bocsátását követeli. A BBC újságírója, Asszad Alszavu szintén azt jelentette, hogy a 15 ezer fős tüntetésen civil ruhás rendőrök támadtak rá és összeverték. Az újságíró szerint szándékosan támadták őt még azután is, hogy igazolta magát, és jelezte hogy újságíró. "Amikor letartóztattak, acélrudakkal kezdtek ütni" - mondta, hozzátéve, hogy más külföldi újságírókat is látott, akiket teherautókra pakoltak. "A rendőrség nagyon, nagyon erőszakos ma" - mondta a tudósító, aki késő délután bekötött fejjel, véres pólóban jelentkezett be a BBC műsorában.

A CNN egyiptomi stábja egy Twitter-üzenetben jelzett hasonló támadást - írja a Telegraph. Az üzenet szerint a parlament épülete előtt található Tahrir téren a rendőrök megtátmadták a stábot, eltörték és elvették a kamerajukat. A forgatócsoport szerint mindenfele erőszakos akciókat látnak, a tüntetőket és a sajtót is lerohanták a rendőrök. Az al-Dzsazíra egyik tudósítóját szintén összeverték az egyik hídon.

Helyi idő szerint este 4 előtt a rendőrség betört az al-Dzsazíra kairói központjába. Az arab hírtelevíziót felszólították, hogy ne közvetítse tovább az egyiptomi zavargásokat - írja a Guardian.

Hajnal óta az utcákon

A terrorellenes egységek péntek hajnalban valósággal megszállták az egyiptomi főváros úgynevezett stratégiai helyszíneit, beleértve Kairó központi terét, ahol az elmúlt napok legnagyobb tüntetéseit tartották. A pénteki tüntetések az eddigi legnagyobb kormányellenes megmozdulásnak ígérkeznek. Ellenzéki csoportok arra szólították fel az embereket, hogy a déli ima után a mecsetekből vonuljanak az utcákra, és csatlakozásra hívták fel a keresztény lakosságot is.

Péntekre virradóra lecsaptak a hatóságok az iszlamista ellenzéki Muzulmán Testvériség mozgalomra is, amely közvetett támogatásáról biztosította a kormányellenes tüntetéseket, és péntekre azt ígérte, hogy csatlakozik a napok óta tartó tiltakozásokhoz. Értesülések szerint a biztonsági erők letartóztatták a Hoszni Mubarak államfő Nemzeti Demokrata Pártja legfőbb riválisaként számon tartott párt három vezető szóvivőjét és több tagját is. Egyes források szerint húsz embert vettek őrizetbe.

Az internetszolgáltatás akadozott az országban. Csütörtök éjfél óta szinte megbénultak a legfontosabb közösségi hálózatok, a Facebook és a Twitter, és nem működik a BlackBerry üzenethálózata sem. Az internet mellett korábban ezeknek a hálózatoknak a segítségével mozgósították az embereket a tiltakozó megmozdulásokra.

A közel-keleti országban napok óta kormányellenes tüntetések vannak, a BBC információi szerint körülbelül ezer embert vettek őrizetbe a megmozdulások során.