Vesztegetésért kap börtönt egy halálra ítélt kínai pártvezér ifjú szeretője

Vágólapra másolva!
Börtönre ítéltek Kínában egy ismert tévés bemondónőt, aki egy 65 éves politikus szeretőjeként vesztegetési ügybe keveredett. A politikusnál 30 évvel fiatalabb szeretőt azért ítélték el, mert egy vesztegetésből származó Land Rovert kapott a férfitól. A befolyásos pártvezér tavaly szintén bíróság elé állt, de ő nem úszta meg börtönbüntetéssel, rá halálbüntetést szabott ki a kínai népbíróság.
Vágólapra másolva!

Három év börtönre ítéltek Kínában egy 35 éves nőt, aki egy korábbi kommunista pártvezető szeretőjeként vesztegetési ügybe keveredett - írja a People's Daily kínai napilap. A nő egy nála 30 évvel idősebb politikai vezetőtől többek között egy Land Rover terepjárót kapott, amit a hatalmával visszaélő férfi vesztegetésekből szerzett. A politikust tavaly júliusban két év haladékkal halálra ítélték, és most a bűneinek gyümölcsét élvező szeretője is bíróság elé került.

Li Jong (Li Yong) korábban közismert műsorvezető volt Guangdong tartomány egyik televíziójában. A nő 2003-ban ismerkedett meg Csen Saodzsival (Chen Shaoji), aki először Guangdong tartomány pártszervezetének helyettes vezetője, majd a tartomány első számú politikai tanácsadója lett. Miután Li Csen szeretője lett, rávette a férfit, hogy szerezzen neki egy négykerék-meghajtású terepjárót - írja a People's Daily.

A politikus egy hongkongi cég igazgatótanácsának tagját kérte meg, hogy vegye meg a kocsit a szeretőjének: az üzletember egy Land Rovert adott át, amely után 2008-tól az adót és a biztosítást is fizette. A hongkongi üzletember összesen 1,36 millió kínai jüan (kb. 41 millió forint) értékben járult hozzá a magas pozícióban lévő Csen szeretőjének kényelméhez - állapította meg az ügyben eljáró Csungking (Chongqing) városi népbíróság.

A bíróság csütörtökön a vesztegetés elfogadása miatt ítélte el az egykori tévés bemondónőt, aki az ítélet szerint kihasználta Csen pozícióját, amikor egy terepjárót követelt tőle. Litől a hároméves börtönbüntetés mellett 100 ezer jüan (3 millió forint) értékű vagyonát és a Land Roverét is elkobozták, de még így is jobban járt, mint Csen. A politikust korábban szintén vesztegetések elfogadásáért ítélték el, mert a vád szerint pozíciójával visszaélve 1992 és 2009 között 30 millió jüan (kb. 902 millió forint) kenőpénzt fogadott el másoknak biztosított előnyökért. A férfi halálos ítéletének végrehajtása 2012 nyarán esedékes.