A tervezettnél is hamarabb lesz új választás Írországban

Vágólapra másolva!
A márciusra tevezett előre hozott választásokig sem bírta ki a válság miatt megtépázott ír kormány, ezért feloszlották a parlamentet. A választásokat február 25-én rendezik. A jelenlegi kormányzópárt várhatóan nagyot bukik, a miniszterelnök példátlan módon nem is indul újra.
Vágólapra másolva!

A tervezettnél korábban, február 25-én rendeznek előre hozott parlamenti választásokat Írországban. Brian Cowen miniszterelnök kedden jelentette be, hogy a parlament feloszlott, több mint egy évvel az előtt, hogy lejárt volna a mandátuma. Korábban március 11-re tervezték az előre hozott választásokat, de a pénzügyi válság, illetve a megszorító intézkedések miatt megtépázott kormánykoalíció addig sem bírta ki.

A múlt héten a Zöld Párt mondta fel a koalíciós megállapodást, kedden pedig Cowen pártjának, a Fianna Failnek 19 képviselője és négy minisztere mondott le. A BBC által idézett elemzők szerint a Fianna Fail minden bizonnyal súlyos vereséget a választáson, a szavazók megbüntetik a gazdasági válságért. Cowen nem indul újra, így ez az első alkalom az Ír Köztársaság történetében, hogy a hivatalban lévő kormányfő nem méreti meg magát. A választás két esélyese a jobbközép Fine Gael és a balközép Munkáspárt.

Írország bankrendszere minden más európai országénál jobban megszenvedte a pénzügyi válságot, illetve az ingatlanpiac összeomlását. A kormány csak úgy volt képes megmenteni a teljes összeomlástól a bankrendszert és vele a teljes ír gazdaságot, hogy elfogadta az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 85 milliárd eurós mentőcsomagját. Ennek feltételeként az ír kormánynak súlyos megszorításokat kell bevezetnie.