Molotov-koktélokkal harcolnak Egyiptom utcáin

Egyiptomi forrongások, összecsaptak Mubarak hívei és a lemondását követelő tüntetők Kairóban a Tahrír téren 2011. február 2-án
Vágólapra másolva!
Erőszakos összecsapások kezdődtek szerdán az egyiptomi kormányellenes és kormánypárti tüntetők között. Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója látott az eget elsötétítő kőzáport, megvert újságírókat, és azt jelentette, hogy egyre gyakrabban lehet hallani fegyverropogást. Az egy hete tartó tiltakozásoknak több száz halottjuk van, és szerdán is több száz sérültet szállítottak kórházba. Úgy tűnik, az egyiptomi kormány taktikát vált, és véget akar vetni az elégedetlenkedésnek.
Vágólapra másolva!

Újra felerősödött az erőszak az egyiptomi tüntetéseken annak ellenére, hogy a kormányellenes tüntetők által leginkább támadott 83 éves Hoszni Mubarak egyiptomi elnök kedden este bejelentette: ősszel nem indul újra az elnökválasztáson, az addig hátralevő hónapokban pedig a békés átmeneten fog dolgozni. Mubarak bejeletésének fogadtatása változó volt. Bár az utcákon érezhetően kevesebben voltak, mint kedden, amikor hatalmas tömegtüntetést tartottak a kormány politikáját ellenzők, az erőszak újra fellángolt.

Szerdán délután több száz, egyes jelentések szerint több ezer Mubarak-párti tüntető vonult a kairói Tahrír térre, ahol összecsapás alakult ki köztük és a kormányellenes tüntetők között. Az összecsapásokban éjfélig három ember halt meg, ezt az egyiptomi egészségügyi miniszter is megerősítette. A miniszter szerint legkevesebb 611 ember sérült meg az összecsapások során, de a helyszínen több orvos is ennek a többszöröséről beszélt.

Az összecsapások középpontja a Tahrír tér, amelynek a nagy részét éjfélkor a kormányellenes tüntetők tartották az ellenőrzésük alatt, de folymatasak az összecsapások a Hoszni Mubarak elnököt támogatókkal. A szemtanúk beszámolója szerint a tér közelében lövések hallatszódnak és Molotov-koktélokat dobálnak. A téren lévő orvosok szerint gyakoriak a fejsérülések.

"Mielőtt bármiféle tárgyalás is elindulna az ellenzékkel, a tüntetésnek be kell fejeződnie" - mondta szerda este Omar Szulejmán egyiptomi alelnök és felszólította a tüntetőket, hogy menjenek haza. A Guardian szerint egy amerikai tisztségviselő azt nyilatkozta, hogy Mubaraknak "kevés ideje" van hátra, a BBC-nek pedig több amerikai diplomata is azt mondta, arra gyanakszanak, hogy az egyiptomi kormány áll a kairói összecsapások mögött, de a nyugati hatalmak egyelőre nem akarják nyíltan megvádolni Mubarak elnököt. Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője szerda este azt mondta, hogy Mubarak megkezdheti azt az átmenetet, amelyre "kétségbeesett" szüksége van Egyiptomnak.

Kisbuszokkal szállították a tüntetőket Kairóba

Az [origo] Kairóban tartózkodó tudósítója szerint már kedden este, Mubarak visszavonulást bejelentő tévébeszéde után elkezdtek gyülekezni az elnököt támogatók, a tudósítónk szerint körülbelül kétezren. Kairóban többen azt mondták, hogy az ellentüntetőket a kormánypárt fizeti, de úgy látszik, hogy sokan őszintén szimpatizálnak velük. A tüntetések elmúlt egy hetében nem volt jellemző, hogy kormánypárti tüntetők is hallatták volna a hangjukat, szerdán azonban ez megváltozott.

Forrás: AFP/Amr Ahmad
Kattintson a tüntetésekről készült képekért!

Az [origo] tudósítója szerint sok kormánypárti tüntetőt kisbuszokkal, kocsikkal szállítottak Kairóba, ami erősíti azt a feltételezést, hogy az ellentüntetés a kormány szervezett provokációja. A tüntetők Mubarak-párti jelszavakat skandáltak, az elnök arcképét emelgették. Szerda kora délután a botokkal, acélcsövekkel és kövekkel felszerelt ellentüntetők százas csoportokban megtámadták a Tahrir téren gyülekezőket, akik Mubarak távozását követelik egy hete. Sok helyen komoly összecsapások bontakoztak ki, több sérültet lehetett látni vérző fejjel, és pár eszméletlen embert is. Puskalövéseket is lehetett hallani, de nem világos, hogy ki lőtt.

Betölti az eget a kőzápor

Szerda estére felerősödött az utcai erőszak - jelentette Kairóból az [origo] tudósítója, aki szerint az is az utcai harcok durvulására utal, hogy lezárták a hotelt, ahol megszáll, azt viszont bentről is lehet látni, hogy komoly harcok dúlnak az utcákon. Azt szerinte képtelenség eldönteni, hogy ki lő kire.

Bár hét elején alig lehetett rendőröket és katonákat látni az utcákon, szerdára ez is megváltozott: több lovas és tevés ember tűnt fel a tömegben, többségük késekkel volt felfegyverkezve. Az egy hete tartó tüntetetések résztvevői szerint ők biztonságiak, akik a kormányellenes tiltakozókat támadják. Az egyiptomi eseményekről tudósító tévéadók képei szerint a városban többfelé nagyobb csoportok csaptak össze egymással. Napközben egy utcában a Mubarak-pártiak elkezdték lerombolni az épületek mellett álló acélállványokat, hogy fegyverekhez jussanak. A tömeg zúgása tudósítónk szerint egészen orkánszerű volt, és egy-egy utcában olyan kőzáport zúdítottak a kormányellenes tüntetőkre, hogy a kődarabok egészen betöltötték az eget.

Több külföldit is megvertek, köztük újságírókat, az [origo] munkatársa egy japán fotóst látott egy csapat tüntető elől menekülni, majd eltűnni egy épületben. A tüntetések eddigi legvéresebb időszaka az első napokra és múlt hétvégére esett, már több száz tüntető halt meg Kairóban, Szuezben és Alexandriában a rendőrökkel való összecsapásokban. A szerdai utcai zavargásoknak több száz sérültjük van eddig, az nem egyértelmű, hogy újabb áldozatok is vannak-e.

Forrás: EPA/Hannibal Hanschke
Kattintson a tüntetésekről készült képekért!

A kormányzat taktikaváltására utal az is, hogy míg az elmúlt napokban blokkolták az internetszolgáltatók működését, szerdán újra lehetett használni az internetet. Tudósítónk szerint egyiptomi oldalakon a kormányellenes tüntetőket csitító kampány kezdődött. "Itt az ideje, hogy az emberek hazatérjenek. Ki akar puskalövéseket hallgatni éjszakánként? Az egész világ rajtunk nevet. Menjetek haza, a változás időbe telik" - olvasható az egyik ilyen üzenetben.