Összecsaptak a Mubarak-pártiak a tüntetőkkel a Tahrír téren

Vágólapra másolva!
Több száz, egyes jelentések szerint több ezer Mubarak-párti tüntető vonult a kairói Tahrír térre, ahol összecsapás alakult ki köztük és a kormányellenes tüntetők között. Az al-Dzsazíra hírtelevízió élő közvetítésén egymást dobáló, verekedő, helyenként lóról hadakozó tüntetőket látni, a tudósítások szerint nagyon sok a sérült, a hadsereg pedig csak nézi az eseményeket. Az [origo] tudósítója szerint lökdösődéssel indult a konfliktus, a Mubarak elnök mellett tüntetőket kocsikkal szállították a tér közelébe.
Vágólapra másolva!

A kairói Tahrír tér több pontján és az oda vezető utakon és mellékutcákban is összecsapások alakultak ki a napok óta ott gyülekező kormánypárti tüntetők, illetve a Hoszni Mubarak elnököt támogató, kora délután érkező tüntetők között. Az ellenfelek minden kezük ügyébe kerülő eszközzel - kövekkel, botokkal - estek egymásnak, a téren nagy erőkkel állomásozó hadsereg viszont mindeddig nem lépett közbe, bár az összecsapások már - magyar idő szerint - fél kettőkor elkezdődtek. A téren egyre nagyobb a káosz, puskaropogás hallatszott, a Mubarak-pártiaknak pedig néhány katonai járművet is sikerült elfoglalniuk.

Korábban az [origo] tudósítója jelentette Kairóból, hogy kis csoportokban Mubarak-párti tüntetések törtek ki. A Tahrír téren megjelenő tömeg tagjai üvöltöztek, és az elnök képét emelgették. A Mubarak lemondását követelők szerint valójában fizetett provokátorokról van szó. Fellépésük tudósítónk szerint először lökdösődéshez vezetett. Egyikük azt mondta az [origo]-nak, hogy az elnök soha nem hazudik. Tudósítónk szerint kocsikkal szállították a Mubarak mellett tüntetőket, főleg szakadtabb ruházatú emberekről van szó, néhányan botokat visznek magukkal, így vonultak a Tahrír tér felé. Kialakult néhány verekedés is, pár embert vérző fejjel vittek el.

Az al-Dzsazíra élő közvetítésén délután két óra körül látszott, amint civil ruhába öltözött lovasok támadtak a kormányellenes tüntetőkre. A tévé tudósítója Twitter-üzenetében azt írta, nyolc lovast, és egy tevén közlekedő férfit számolt meg. A felvételeken látszott, amint az egyik lovasra ráugrik egy tüntető, akit a lovával együtt sikerült felborítania. A két tüntető csoport ezen kívül kövekkel és botokkal esett egymásnak. A tévé helyszíni tudósítója szerint több százan, más hírek szerint több ezren is lehetnek a Mubarak-párti tüntetők.

A Guardian tudósítója szerint egyelőre a Tahrír-téren berendezkedett kormányellenes tüntetők tartják a pozíciójukat, sikerül visszaverniük a Mubarak-párti tömeget; a megsérülteket hátraviszik, és biztonságba helyezik. Az al-Dzsazíra szerint nagyon sok a sérült. A Maan brit hírügynökség Tahrír téren tartózkodó tudósítója szerint a szeme előtt verték meg a Mubarak-párti tüntetők Anderson Coopert, a CNN riporterét. Őt és stábját körbevették, Cooper fejét mintegy tíz ütés érte.

Forrás: REUTERS/Yannis Behrakis

Egy egyiptomi újságíró az al-Dzsazírára hivatkozva azt közölte a Twitteren, hogy a hadsereg felszólította a Mubarak mellett tüntetőket, ne támadjanak az elnök ellen békésen tiltakozókra, különben kénytelenek lesznek beavatkozni. A Guardian tudósítója és a BBC arab nyelvű adása szerint ugyanakkor a téren tartózkodó katonák egyáltalán nem léptek közbe, nem próbálták megfékezni az összecsapásokat. "Láttam egy férfit botra erősített késsel. Teljesen világos, hogy ezek az emberek előkészültek az erőszakos összecsapásokra" - jelentette a Guradian tudósítója a térről. "A katonák csak ülnek a tankokon, és néznek. Úgy tűnik, ez összehangolt akció" - tette hozzá.

Mohamed el-Baradei ellenzéki vezető a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, nagyon aggódik a fordulat miatt, szerinte a kormány "megfélemlítési taktikát" követ. Attól tart, hogy vérfürdőbe torkollnak az összecsapások. A politikus "egy csapat gengszernek" nevezte a Mubarak-párti tüntetőket.

Forrás: AFP

A DPA azt jelentette, hogy ezeknek a megmozdulásoknak, amelyeket az állami televízióban is előre bejelentettek, több ezer résztvevője volt Kairó-szerte. Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió meg nem erősített információi szerint alkalmanként az állami vállalatok alkalmazottait rendelték ki az utcára, hogy az elnök mellett tüntessenek. A helyszínen nyilatkozó több tüntető is azt mondta a cstornának, hogy szerintük civil ruhás rendőrökből áll a Mubarak-pártiak tömege.

Mubarak ellen több mint egy hete tartanak a tüntetések Egyiptomban, az elnök kedden - miután körülbelül egymillió ember gyűlt össze a központi Tahrír téren és környékén, hogy lemondását követelje - bejelentette, hogy nem indul újra a következő elnökválasztáson. Az ellene tüntetők azonban nem hisznek neki, és továbbra is azonnali távozását követelik.

Olvassa el kairói helyszíni riportjainkat itt! Itt pedig megtalálhatja az egyiptomi forrongásokról szóló cikkeinket.