Száz éve nem látott hóvihar söpört végig Chicagón

Vágólapra másolva!
Hóvihar bénította meg az Egyesült Államokat. Több államban is szükségállapotot hirdettek. Autósok százai rekedtek az autópályákon. Számos iskolában tanítási szünetet rendeltek el.
Vágólapra másolva!

A közel 3200 kilométeres szélességben kiterjedő zord téli időjárás erős havazással, esővel és viharos széllel bénította meg az Egyesült Államokat.

Chicagóra reggelig közel 50 centiméteres hó hullott, ráadásul további havazást jósolnak a szakemberek. Ezzel megdőlt az 1967-ben mért 10 centiméteres rekord, valamint minden idők februári 29,4 centis februári rekordja, amelyet 1908. február 18-án mértek. Az illinois-i rendőrség szerint az állam útjai járhatatlanná váltak.

Az iskolákban tanítási szünetet rendeltek el. A hatóságok lezárták a Chicago környéki autópályákat és az elővárosi vasúti rendszert is. A város repterén leállt a légiközlekedés. Leghamarabb csütörtök reggel indulhat újra a forgalom. A Michigan-tó partján haladó autóutat lezárták, annak mentén számos hátrahagyott autó és busz vesztegel. Sok autós a gépkocsiban rekedt, és kénytelen volt ott is tölteni az éjszakát. Többüket a rendőrök ásták ki.

Szerda reggelre több mint 250 ezer háztartás maradt áram nélkül. Számos iskolában tanítási szünetet rendeltek el. Missouri, Illinois, Oklahoma és Kansas államban rendkívüli állapotot hirdettek. Az erős havazás miatt a St. Louist és Kansas Cityt összekötő utat is le kellett zárni.

A Nemzeti Gárda munkatársai tizenhárom államban próbálnak segíteni a gondok elhárításában. A Nemzetközi Meteorológiai Szolgálata mindenkinek azt tanácsolja, hogy ne induljon útnak.

Országosan több mint 6 ezer repülőjáratot töröltek. A hóvihar, amely összesen 30 államon halad át, szerdán elérte Új-Angliát is. Boston és Philadelphia, New York és Newark repülőterei nem indítottak és nem fogadtak gépeket.