Rajzolt izompacsirta miatt tiltottak be egy svéd reklámot

Vágólapra másolva!
Szexuális tárgyként ábrázolja és ezért sérti a férfiakat egy televíziós társaság hirdetése a svéd reklámombudsman szerint. A rajzolt plakáton egy izmos, félmeztelen férfi fekszik, aki az ombudsman szerint kidolgozott testével és sokat sejtető alsónadrágjával indokolatlan elvárásokat támaszt a férfiakkal szemben.
Vágólapra másolva!

Betiltotta egy svéd tévészolgáltató Boxer nevű termékét hirdető plakátjait a svéd ombudsman, mert szerinte szexuális tárgyként ábrázolja a férfiakat. A hirdetésen az izmosra rajzolt férfikarakter, Robert félmeztelenül, egy szűk alsónadrágban fekszik egy birkabőrön.

Az ombudsman indoklása szerint lehet, hogy humorosnak szánták a plakátot, de férfi sokat sejtető alsónadrágja sérti a férfiakat. "Annak, hogy a nemi szervét és annak méretét helyezték a hirdetés középpontjába, semmi köze a népszerűsíteni kívánt termékhez" - írta az ombudsman, aki szerint a rajzolt férfi "túl izmos", így nem nem valós képet fest a férfiakról, amivel az idősebb és a fiatalabb férfiakkal szemben is indokolatlan elvárásokat támaszt, és nagy nyomást helyez rájuk.

A tévétársaság közleményben utasította vissza a szexizmus vádját, és azt írták, a reklámjaikban tíz éve szereplő figurát, Robertet eddig kedves, udvarias, előzékeny férfinek ismerhették meg a svéd emberek. Internetes fórumokon a döntésre reagálva sok férfi azt írta, hogy nem sértette őket a kép, az ombudsman pedig jobban tenné, ha "elkezdene élni". A vezető svéd napilap viszont kiállt az ombdusman mellett, azt írták, hogy lépnie kellett, mert ha nő lett volna a képen, akkor is bepanaszolták volna.