Szervezett provokáció híre tüzeli az egyiptomi tüntetőket

Egyiptom, Kairó, kormányellenes tüntetés, sérült tüntetők a Tahrír téren
Vágólapra másolva!
Felfegyverzett, pénzért és büntetlenségért harcoló kormánypárti tüntetőkről szóló hírek miatt forró a hangulat Kairó központjában, a másfél hete tartó kormányellenes tüntetések szívében. Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója szerint szerdán háborús övezetté vált az egyiptomi főváros közepe, előkerültek a fegyverek, több tüntető szerint mesterlövészek vadásznak a kormányellenes tiltakozókra. Sokan úgy érzik, Hoszni Mubarak egyiptomi elnök úgy döntött, elég volt, véget kell vetni a tiltakozásnak. Helyszíni riport Kairóból.
Vágólapra másolva!

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök úgy döntött: eleget tűrt és eleget engedett. Az elnök, aki kedden még arra kérte az egyiptomiakat, hadd maradjon, hogy a hazájában halhasson meg, szerdán már - a kormányellenes tüntetők meggyőződése szerint - civil ruhás rendőrökkel és több ezer felfegyverzett provokátorral próbálta meg szétveretni a Tahrír téri tüntetést.

Kairó szerda éjjel úgy nézett ki, mint egy háborús övezet: fegyverropogás visszhangzott végig az utcákon és nyomjelző lövedékek, égő barikádok világították meg az eget.

A botokkal, kövekkel, Molotov-koktélokkal és automata fegyverekkel felszerelt kormánypárti tüntetők, akikhez rendőrök is csatlakoztak, többször is megpróbálták áttörni a Tahrírt körülvevő barikádokat és betörni a térre, ahol az elnök távozását követelők - akik nem tűnnek felháborodott huligánoknak, hanem inkább egy mindenféle társadalmi csoportból összeverődött társaság - tüntetnek napok óta.

A kormányellenes tiltakozók sikeresen megtartották a teret, még akkor is, amikor a környező háztetőkről mesterlövészek vették őket tűz alá. Öt ember biztosan meghalt, mind puskalövéstől. A Mubarak-pártiaknak egyszer sikerült betörniük, lovakról és tevékről ütlegelték az embereket, de aztán visszaszorították őket. Sok gyerek és nő bemenekült egy mecsetbe, sokan pedig kijutottak a térről és hazamentek.

"Mubaraknak volt egy esélye"

"Láttam, ahogy valaki mellettem elesik, miután fejen találta egy lövés. A Hilton tetejéről lőttek" - állította az [origo] Kairóban tartózkodó tudósítójának a 32 éves Asraf, akinek keze nagy kötésbe volt bugyolálva. "Az épületek tetején voltak, meg a hídon. A katonák pedig csak néztek, hiába kérleltük őket, hogy segítsenek, azt mondták, nincsen rá parancsuk, és hogy nekik csak az épületeket kell megvédeniük" - mondta.

Automata fegyverek hangját estétől kora reggelig lehetett hallani, de a lövések többsége feltehetőleg a katonáktól származott, akik megpróbálták távol tartani az ellentüntetőket a barikádok egy részét adó harckocsiktól.

A Tahrír teret csütörtökön reggel szemét borította, sokan aludtak a földön, látszott rajtuk a kimerültség. Mások viszont újra skandálni kezdték a kormányellenes jelszavakat, azt kiabálták, "le a bűnöző Mubarakkal". Hangosabbak voltak, mint eddig bármikor. Időnként néhány tucat ember a barikádokhoz rohant, mert elterjedt a híre, hogy újra jönnek az ellentüntetők.

Forrás: AFP/Mohammed Abed
Forrás: AFP/Mohammed Abed

Sérült tüntetők a téren

A téren folyamatosan vizet és ennivalót osztogatnak. Sok száz könnyű sérültet lehetett látni és néhány súlyosat is. Néhányan műanyag sisakot viselnek abban bízva, hogy megvédi őket a kövektől és a tűzfegyverektől. "Mubaraknak volt egy esélye és azt elvesztegette. Most már nincsen más esélyünk, mint a győzelem. Őt pedig Hágába kell küldeni" - mondta a középkorú Mahmúd.

"Mi békés emberek vagyunk"

Tüntetők az [origo] tudósítójának azt mondták, az elfogott Mubarak-pártiak közül sokan beismerték, hogy azért vannak itt, mert kormánypárti politikusok pénzt ígértek nekik, meg azt, hogy kitörlik őket a bűnügyi nyilvántartásból. Az elfogott kormánypárti tüntetők személyi igazolványát elvették, a kormányellenes tüntetők szerint sok közöttük a rendőrigazolvány.

"A tér egyik végén voltunk, amikor mindenki elkezdett rohanni, ezrek" - mondta Hatteb, egy idősödő férfi nagy kötéssel a fején. "Aztán lovak jöttek, tevék jöttek, de eltorlaszoltuk az utakat, mindenki kiabált, köveket dobáltak, kés volt náluk és könnygáz. De honnan? Aztán az épületekről lőttek, megpróbáltunk utánuk menni, de nem sikerült. A múzeumot is megpróbálták felgyújtani. Mubarak most már nem mehet sehova, itt marad és bíróság elé állítjuk" - mondta, majd hirtelen zokogni kezdett, majd bicegve és bizonytalanul megindult valamerre.

Forrás: AFP/Mohammed Abed
Forrás: AFP/Mohammed Abed

"Te itt voltál, láttad, nem? Mi békés emberek vagyunk" - hadarta zaklatottan a 33 éves Sarif, aki egy webfejlesztő cégnél dolgozik. "Itt senki nem ártott senkinek. A katonák megígérték, hogy itt senkinek nem esik semmi baja, hogy jogunk van tüntetni. Aztán jöttek a kövek és a kések". "Egy imám próbált velük tárgyalni" - mondta egy másik férfi nagyon feldúltan, félig kiabálva. "De megdobálták, eltalálták a fején, leszedték a turbánját!"

Egy zaklatott, európai ruhákba öltözött nő közben nekitámadt az egyik barikádnál álló tanknak, és sikoltozni kezdett a rajta ülő katonákkal. Haja kibomlott, zokogni kezdett, azt kiabálta, hogy "hát nincs közöttetek egyetlen férfi sem? Miért nem védtetek meg minket?!" A katonák tompán néznek vissza.