Maradhatnak szlovákok a kettős állampolgárok

Vágólapra másolva!
Nem veszítené el szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik országét is - erről egyezett meg a szlovák kormánykoalíció hétfőn késő este. A kettős állampolgárok azonban bizonyos állásokat nem tölthetnének be.
Vágólapra másolva!

Megegyezett a kettős állampolgárság ügyében a szlovákiai kormánykoalíció. A koalíciós tanács hétfőn késő este jóváhagyta a Híd és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) hét végi megállapodását ebben az ügyben - közölte Iveta Radicová miniszterelnök az ülés után.
"Döntésünk a KDH és a Híd megállapodásának eredménye a már meglévő törvények olyan módosítására, hogy ne büntessük állampolgárainkat" - jelentette ki Radicová.

A körvonalazódó kompromisszum lényege, hogy a jövőben már nem veszítené el szlovák állampolgárságát az, aki felvenné egy másik ország állampolgárságát. Ugyanakkor a kettős állampolgárok nem tölthetnének be bizonyos állásokat, ahol titkos, illetve szigorúan titkos információkkal kerülnek kapcsolatba.

Mindezek ellenére a törvénymódosítás megszavazása továbbra is kétséges, mert a koalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) négy tagja - az Egyszerű Emberek-frakció - továbbra sem hajlandó támogatni az indítványt. Igor Matovic képviselő társai nevében azt javasolta: úgy módosítsák a törvényt, hogy csak azok veszítsék el szlovák állampolgárságukat, akik anélkül vesznek fel egy másik állampolgárságot, hogy az illető országban lakóhelyük lenne. Ez a gyakorlatban nyilvánvalóan azokra a szlovákiai magyarokra vonatkozna, akik magyar állampolgárságot kérnek.

A szlovák jogszabály tavalyi módosítása kimondja: automatikusan elveszíti állampolgárságát minden olyan szlovák állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát. A koalíciónak 79, az ellenzéknek pedig 71 képviselője van a 150 tagú szlovák parlamentben. A koalíciós módosító indítványról várhatóan a héten szavaz a parlament.

A szlovák-magyar viszonyról szóló cikkenket itt olvashatja.