Módosítanák az elnökválasztás szabályait Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Az elnökválasztási jelöltállítás szigorú feltételeinek enyhítését és az elnökök újraválasztásának korlátozhatóságát javasolja egyebek mellett az az egyiptomi bizottság, amelyet Hoszni Mubarak elnök hozott létre. Közben lemondott a január végén megalakult új kormány egyik minisztere.
Vágólapra másolva!

Hat ponton javasolja módosítani az egyiptomi alkotmányt a Hoszni Mubarak elnök által néhány napja létrehozott bizottság. Álláspontjuk szerint módosítani kellene az elnökválasztási jelöltállítás nagyon szigorú feltételeit és azt, hogy nincs korlátozva az elnökök újraválaszthatósága.

Ugyancsak változtatni kellene a választások felügyeletén, és a választások lefolyásával kapcsolatos panasztételen, illetve azon, hogy az államfő elrendelheti, katonai törvényszék elé állítsanak terrorista tevékenyéggel vádolt civileket. Ezen kívül módosítani kellene azt is, hogy csak az államfő és a parlamenti elnök tehet javaslatot alkotmánymódosításra - közölte a bizottság.

Közben lemondott az egyiptomi felkelés hatására január végén megalakított új kormány egyik minisztere, Gáber Aszfur. Ezt az érintett egyik rokona közölte, és hozzátette, hogy egészségi okok miatt válik meg a posztjától.

A legjelentősebb egyiptomi napilap, az al-Ahram internetes kiadása viszont úgy tudja, hogy az író pályatársainak nyomására távozik hivatalából. Az újság szerint Aszfur azt gondolta, amikor január 31-én letette a hivatali esküt, hogy egy nemzeti kormány tagja lesz.