Börtönbe kerülhetnek a tulajdonosok ugatós kutyáik miatt Olaszországban

Vágólapra másolva!
Börtönbüntetésre ítélt a bíróság Szicíliában néhány kutyatulajdonost, akinek ebei éjszakai ugatásukkal zavarták a szomszédokat. A bíró szerint a gazdi feladata az állatok megnyugtatása.
Vágólapra másolva!

A gazdik ellen a szomszédok indítottak aláírásgyűjtést. A hatóság negyvenöt eurós bírságot szabott ki. Ezt az összeget két tulajdonos ki is fizette, négyen azonban a fellebbviteli bíróságig vitték az ügyet. A múlt héten megszületett az ítélet, amely szerint két hónap börtön, illetve ötszáz eurós bírság jár a kutyáikat megnevelni nem tudó gazdáknak.

Az elítéltek ügyvédei a börtön helyett közmunkát kértek védenceiknek. A Regalbutóba kivonult olasz újságíróknak az ugatós ebek egyik tulajdonosa, a 76 éves Santo Fiorenza nyilatkozott: "Nem értem, két tacskóm Nero és Bracchina nem árt senkinek". Felesége azt mondta: most már végképp jobban szereti a kutyákat, mint az embereket.

Értetlenségét fejezte ki az olasz állatorvosi bioetikai tanács elnöke, Pasqualino Santori is, aki túlzásnak tartja az ítéletet. Hozzátette, az intézmények és a közvélemény még mindig nem értette meg, hogy a kutyát nem lehet kikapcsolni, jogai vannak az állatoknak is.