Kérdéses Mubarak egészségi állapota

Vágólapra másolva!
A közelmúltbeli egyiptomi események állítólag aláásták Hoszni Mubarak volt államfő egészségét. Több egyiptomi és arab lap arról számolt be, hogy a hatalomból távozott idős politikus kómába esett.
Vágólapra másolva!

A legjelentősebb egyiptomi ellenzéki lap szerint a hatalomból pénteken távozott Hoszni Mubarak kómába esett. Az al-Maszri al-Jóm hétfői számában a volt elnök környezetéből származó forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a 82 éves politikus kómában van, de nem kórházban, hanem az otthonában ápolják.

A lap azt írja, hogy Mubarak többször elájult, amikor felvették a lemondásról szóló beszédét. Hivatalos forrásból nem erősítették meg a politikus megromlott egészségi állapotáról szóló híreket. Ahmed Safik kormányfő korábban azt mondta újságíróknak, hogy a lemondott elnök még mindig a Sarm es-Sejk-i rezidenciáján tartózkodik.

Egyiptomban szárnyra kapott az a hír, hogy Németország kész gyógykezelésre fogadni a volt államfőt. Mubaraknak ugyanis jó kapcsolatai vannak német klinikákkal. 2004-ben porckorongsérv miatt meg kellett műteni, a beavatkozást egy müncheni kórházban hajtották végre, ahol Mubarak csaknem három hetet töltött. Alig egy évvel ezelőtt, 2010 márciusában pedig egy heidelbergi klinikán feküdt kés alá: akkor az epehólyagját, valamint a vékonybelében képződött daganatot kellett sürgősen eltávolítani.

Más értesülések arról szólnak, hogy a Mubarak és családja az Egyesült Arab Emírségekbe utazott. Ezt viszont Abu-Dzabi cáfolta. Az egyiptomi forrongásról született cikkeket az [origo] tematikus aloldalán egy helyen megtalálja.