Népszavazással módosítanák az alkotmányt Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Ellenzéki civileket is bevonnak a még Mubarak által kinevezett kormányba - közölte a Google ellenzéki aktivistája. Azt is elmondta, a katonai tanács két hónapon belül népszavazást ír ki Egyiptomban az alkotmány módosításáról.
Vágólapra másolva!

Váel Honim (angolos átírással Wael Ghonim), a Google közel-keleti vezetője, a forradalom bebörtönzött, majd szabadon engedett egyik fő aktivistája azt mondta hétfőn, hogy az átmenetet irányító legfelsőbb katonai tanács ígéretet tett arra, hogy bevonják a civileket a hatalomgyakorlásba, illetve hogy két hónapon belül népszavazást tartanak az alkotmánymódosításról.

William Hague brit külügyminiszter arról számolt be, hogy Ahmed Safik egyiptomi miniszterelnök a következő héten átalakítja kormányát, hogy néhány poszton ellenzékieket emeljen a még a megbuktatott Mubarak elnök által összeállított kormányba - írta a Reuters.

Közben a katonai tanács arra kérte az egyiptomi tüntetőket, hogy térjenek vissza a munkájukhoz, hogy segítsenek újraindítani a forradalom idején kiesett termelés miatt megrendült gazdaságot. A tanács 5-ös számú közleménye szerint "ezek a sztrájkok e kényes időkben negatív eredményre vezetnek". Napközben több ezer közszolgálati dolgozó demonstrált fizetésemelést és jobb munkakörülményeket követelve az egyiptomi fővárosban.