Siralmas helyzetben van az orosz hadsereg egy WikiLeaks-akta szerint

Vágólapra másolva!
Lesújtó képet fest Oroszország haderejéről egy titkos NATO-jelentés, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra a WikiLeaks. A dokumentum szerint az orosz hadsereg nem lenne képes egy nagyobb háború megvívására, de két kisebb területi konfliktust sem tudna egyszerre kezelni. Az orosz katonák felszerelése elavult ugyan, de atomfegyvert bármikor képesek bevetni még a kisebb csetepatékban is - áll a jelentésben.
Vágólapra másolva!

Nem tartja sokra az orosz haderőt a NATO - derül ki egy hétfőn kiszivárogtatott WikiLeaks-aktából. A NATO katonai stábjára hivatkozó titkos diplomáciai jelentés két 2009-es hadgyakorlat alapján azt állapította meg, hogy az orosz hadsereg felszerelése elöregedett, és hiányosságok mutatkoznak a szállítókapacitásban, valamint az élőerőben.

Az amerikai nagykövetségi jelentés szerint az orosz fegyveres erők az ország nyugati térségében csak kicsi vagy közepes méretű helyi konfliktusra lennének képesek válaszolni. Nem lennének képesek egyszerre kezelni két kis konfliktust, és nagy léptékű műveletek végrehajtására sem képesek.

A dokumentumban az is szerepel, hogy az orosz légierő és a szárazföldi haderő együttműködése nem megfelelő, a csapatokat pedig Oroszország nem képes minden időjárási helyzetben bevetni. A jelentésből ugyanakkor kiderül, hogy az orosz haderők továbbra is fel van készülve a rövid hatótávolságú, hadszíntéri atomfegyverek használatára, amelyeket még a kis konfliktusokban is bevethetnek. Oroszországnak több mint ezer taktikai nukleáris fegyvere lehet, ezeket nemzetközi szerződések nem tiltják.

A WikiLeaks-akta szerint a NATO a Ladoga és a Zapad fedőnevű orosz hadgyakorlatokra alapozta a jelentését, amelyeket Oroszország nyugati övezetében hajtottak végre 2009-ben. A jelentést a 2008-as grúz-orosz villámháború miatt készítették, miután a háborúban az amerikai segítséggel kiképzett grúz haderő egy héten belül felmorzsolódott az oroszokkal szemben.

A NATO az ilyen kiszivárogtatásokat rendszeresen elítéli, de nem kommentálja igazságtartalmukat. Az orosz fegyveres erők jelenleg reformon esnek át. A katonai költségvetés 2009-ben mintegy 50 milliárd dollár volt, ami a NATO költségvetésének csak mintegy huszada.