Tartózkodnak a vallási ellentéttől a bahreini tüntetők

Vágólapra másolva!
A rendőrök és tüntetők közti összecsapásban eddig ketten haltak meg Bahreinben, pedig a demonstrálók békés jelszavakat skandáltak. Az egyiptomi forradalom sikere nyomán tartott demonstrációt vallási ellentét is bonyolítja, de a tüntetők igyekeznek egységesen fellépni.
Vágólapra másolva!

"Nem szunniták vagyunk és nem síiták. Csak szabadok akarunk lenni" - kiabálták tüntetők Bahreinben. A New York Times szerint több mint tízezer demonstráló vett részt azon a keddi tüntetésen, amelyet az egyiptomi forrongások sikerén fellelkesülve tartottak. A tüntetők demokratikus átalakulást követelnek, de a háttérben vallási ellentét is feszül.

Bahreinben Hamad bin Isa al-Kalifa az uralkodó, aki a többnyire szunnita elittel kormányoz együtt, miközben a lakosság közel 70 százaléka az iszlám másik fő ágához, a síita ághoz tartozik. A vallási megosztottságot jelzi, hogy miután már két halálos áldozata volt a tüntetéseknek, a legnagyobb síita tömörülés bejelentette, hogy nem kíván részt venni a parlament munkájában.

A tüntetők azt is kiabálták, hogy békés szándékkal vannak az utcán. Az egyiptomi forradalom sikerén felbuzdulva hétfőn is tüntetéseket tartottak Bahreinben, ahol egy demonstráló meghalt a rendőrökkel való összecsapásban.

Az elhunyt emlékére rendezett megemlékezésre több ezer fő gyűlt össze, bár a kormányzat közlekedési nehézségekre hivatkozva azt ajánlotta, hogy maradjanak távol a centrumtól. A rendőrök ismét összecsaptak a tüntetőkkel, s a tömegbe lőttek, megölve a második tüntetőt.

Az eseményekre reagálva a bahreini király ritkaságnak számító televízióbeszédet mondott, amelyben részvétét nyilvánította az elhunytak családjával, és közölte, hogy a királyságban a változás nem áll meg. A New York Times szerint a király egy évtizede ígéri a politikai rendszer reformját, de a fejlődés lassú volt.