Guardian: Hazudott az iraki biofegyverekről az informátor

Vágólapra másolva!
Beismerte az iraki biológiai fegyverfejlesztési programról súgó informátor, hogy hazudott, azért, hogy megdöntse Szaddám Huszein hatalmát - írta a szerdai The Guardian. Az iraki háború igazolásához is felhasznált információ valóságát évek óta megkérdőjelezték az aktivisták, és könyvében Donald Rumsfeld is elismerte, hogy nem voltak tömegpusztító fegyverek Irakban az invázió előtt.
Vágólapra másolva!

A brit napilapnak maga az informátor, Rafid Ahmed Alvan el-Dzsanabi iraki vegyészmérnök mondta el, hogy ő találta ki a mobil biológiai fegyverekkel felszerelt teherautókról és titkos gyárakról szóló meséket (elmondása szerint azok a "fantázia szüleményei voltak"), mert így próbált hozzájárulni Szaddám Huszein egykori iraki elnök rezsimjének megdöntéséhez.

A nyugati titkosszolgálatok által Curveball becenéven emlegetett férfi 1995-ben menekült el Irakból, és jelenleg a németországi Karlsruhéban él. A férfi a brit lapnak felfedte, hogy az általa kitalált információkat még 2000-ben mondta el a német hírszerzés (BND) egy tisztjének. "Lehet, hogy igazam volt, lehet, hogy nem ... mindenesetre meg akartam szabadulni (Szaddám Huszeintől), és erre így esélyem is nyílt" - tette hozzá.

A BND még 2000-ben utánajárt Dzsanabi állításainak, és meggyőződött azok hamis mivoltáról - írja a lap. Amikor a BND szembesítette Dzsanabit állításai cáfolatával, ő erre annyit mondott a lap szerint: "oké, ha (...) nincsenek ilyen teherautók, akkor nincsenek". Hamarosan azonban egyértelművé vált számára, hogy továbbra is komolyan veszik mint információforrást, mivel a német hírszerzés 2002-től ismét rendszeresen felvette vele a kapcsolatot. Elmondta, akkor már világosan látta, hogy a háborúhoz készítik elő a terepet.

"Volt más megoldás?"

A háborút megelőző hónapokban az iraki férfi először a német titkosszolgálatot, majd az amerikaiakat győzte meg arról, hogy Huszein mobil biofegyveregységeket és fegyvergyárakat irányít, amelyekben ő is dolgozott. Colin Powell akkori amerikai külügyminiszter nyolc éve az ENSZ-ben mondott beszédében például nagyrészt az informátorra hivatkozva érvelt a háború mellett. Powell akkor olyan mérnöknek nevezte a férfit, aki az egyik biológiaifegyver-gyárban dolgozott, és még egy balesetet is látott.

Dzsanabi szerint Colin Powell nem mondta, hogy ő volt a háború megindításának egyetlen oka. Szerinte a volt amerikai külügyminiszter három dologról beszélt, elsősorban az uránról, másodsorban az al-Kaidáról, és csak harmadsorban az ő történetéről.

Donald Rumsfeld, a háborús évek amerikai védelmi minisztere a február elején megjelent memoárjában egy pillanatig sem szabadkozik az iraki invázió miatt, de elismerte, hogy nem voltak tömegpusztító fegyverek Irakban az invázió előtt.

A nyolc évvel ezelőtt kezdődött háborúban és az az utáni káoszban több mint százezer civil lakos és több ezer külföldi katona halt meg Irakban. A Guardian megkérdezte Dzsanabitól, hogy ha visszamehetne az időben, ismét hazudna-e, azt mondta, hogy igen. Al-Dzsanabi szerint minden háborús haláleset elszomorító, de visszakérdezett: volt más megoldás?