Vérbe borították pénteken az arab tüntetéseket

Vágólapra másolva!
Miközben Egyiptomban győzelmi menetet szerveztek egy héttel Hoszni Mubarak elnök távozása után, az arab világban hatványozottan terjednek tovább a forrongások. Pénteken véres események zajlottak Bahreinben, Líbiában és Jemenben is. Bahreinben a tüntetők közé lőttek a katonák, Líbiában állítólag elkeseredett harc dúl az egyik város ellenőrzéséért, és már Tripoliban is megjelentek a Moammer el-Kadhafi távozását követelő tüntetők. Iránban a kormány szervezte a "harag napját".
Vágólapra másolva!

Győzelmi menetet szerveztek péntekre Egyiptomba, hogy megünnepeljék az első hetet Hoszni Mubarak elnök nélkül. Az ünneplő tömeg egyúttal nyomást kívánt gyakorolni az országot irányító katonai tanácsra, hogy hajtsák végre követeléseiket: engedjék el a politikai foglyokat, vizsgálnák ki a tüntetések alatt történt haláleseteket, és vonják vissza az évtizedek óta érvényben lévő, az alkotmányos jogokat korlátozó, a rendőrségnek rendkívüli hatalmat adó, a cenzúrát lehetővé tevő rendkívüli állapotot.

Atrocitásról nem érkezett hír a kairói Tahrír téren megtartott megmozdulásról, jóllehet az AFP szerint az elnökellenes tüntetések egyik meghatározó figuráját, a blogger Váel Hunémet nem engedték fel a szónoki emelvényre a befolyásos muszlim imám, Juszuf al-Karadavi emberei. (A pénteki egyiptomi eseményekről bővebben itt olvashat.)

Bahreini brutalitás

Miközben Egyiptom javarészt békésen ünnepli Mubarak távozását, más arab országokban véres események zajlanak. Bahreinben pénteken tízezrek gyűltek össze az előző napi rendőrségi akcióban elesett tüntetők temetésein, majd a fővárosi Gyöngy térre vonultak, amelyet megpróbáltak visszafoglalni az azt ellenőrző katonaságtól.

Az összecsapásoknak több halottja van, a CNN szerint négy ember vesztette életét, amikor a katonák a tömeg felé lőttek. A CNN helyszíni tudósítója szerint tüntetők közül sokan a sérültek ellátására kiérkezett mentőautók mögé próbáltak bújni. A tudósító szerint rendkívül feszült a helyzet. Egy helyi orvos az al-Dzsazírán a világ közvéleményének segítségét kérte, azt mondta szinte háborús helyzet alakult ki, sok sérült fekszik az utak mellett, akikhez a rendőrök és a katonák nem engedik oda a mentőket. (A pénteki bahreini eseményekről itt talál további részleteket, a megmozdulások hátteréről pedig korábbi cikkünkben tájékozódhat.)

Egyeztetést ígért a koronaherceg

Péntek délelőtt az egyik áldozat temetésen egy köztiszteletnek örvendő síita értelmiségi, Abdul Vahab Husszein azt követelte az uralkodó családtól, hogy oszlassa fel a parlamentet és a kormányt, engedje szabadon a politikai foglyokat, és indítson büntetőeljárást a csütörtöki brutális támadást elrendelő belügyminiszter és a rendőri vezetők ellen. Mások haragja az uralkodó család ellen fordult. A bahreini koronaherceg délután nemzeti egyeztetést ígért, ha sikerül visszaállítani a rendet.

Forrás: AFP/Josepg Eid
Sérültet visznek Bahreinben (További képekért kattintson a fotóra!)

Az apró, alig 1,2 milliós lakosú ország kulcsfontosságú szerepet tölt be az amerikai katonai stratégiában. Itt állomásozik az USA ötödik flottája, amely mind az afganisztáni, mind az iraki hadműveletekhez elengedhetetlen támogatást nyújt, de fontos ellensúlyt képez a Perzsa-(Arab)öböl túlpartján fekvő Iránnal szemben is. A CNN szerint Bahreinben ér véget az USA a közel-keleti demokráciát támogató hozzáállása.

Vérengzés Líbiában

Líbiában brutális harcokról érkeztek jelentések, amelyeknek valóságtartalmát az külvilág elől elzárkózó, Moammer al-Kadhafi diktatórikus uralma alatt álló országban nehéz leellenőrizni. Miközben a líbiai állami televízió Kadhafit éltető tömegeket mutat Tripoliban, ellenzéki szervezetek véres harcokról és tüntetésekről számolnak be, amelyek a helyi információkat összegyűjtő a Lybiafeb17.com című oldal szerint a fővárosra, Tripolira is átterjedtek.

Pénteken tízezrek vonultak fel az ország keleti felében fekvő Bengáziban, az előző napokban történt összetűzésekben elhunyt társaik temetéseire - jelentette a CNN egy líbiai ellenzéki mozgalom szóvivőjére hivatkozva. A tömegbe állítólag belelőttek a líbiai forradalmi bizottság civil ruhás emberei.

A Reutersnek egy Bengáziban élő mérnök azt mondta, hogy a biztonsági erők mészárlást folytatnak a városban. A férfi az Arab Liga ás az USA segítségét kérte. A mérnök orvos ismerőseire hivatkozva azt közölte, hogy csak Bengáziban 14 ember veszette életét az összetűzésekben, de a várostól 200 kilométerre keletre fekvő al-Baidában 25 ember hunyt el. A CNN egészségügyi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy 20 halottja és 200 sérültje van a bengáziban kitört összetűzéseknek.

Forrás: AFP
Kadhafi-ellenes tüntetők Líbiában (További képekekért kattintson a fotóra!)

Al-Baidában különösen heves harcok dúlhatnak, péntek délután az al-Dzsazíra azt jelentette, hogy a tiltakozók rövid időre átvették az ellenőrzést a város felett, de a kormánypárti milíciák erősítést kaptak. Egy, az al-Dzsazírának nyilatkozó politikai aktivista, Ámir Szaad azt állította, hogy a kormányellenes tüntetők kivégeztek 50 afrikai zsoldost (feltehetően a Kadhafi Csádból toborzott milíciáira utalt), illetve két líbiai felforgatót.

Más városokban is tüntetések voltak, annak ellenére, hogy a kormány központilag kiadott SMS-üzenetekben igyekszik eltántorítani ettől az embereket a CNN szerint. Tripoliban a mecsetek imámjai állítólag megtagadták, hogy a központilag előírt üzenetet olvassák be a pénteki imán. (A líbiai események hátteréről korábbi cikkünkből tájékozódhat.)

Jemen nyolcadik napja forrong

Jemenben is több városban voltak kormányellenes tüntetések, amelyekre kemény rendőri fellépéssel és kormánypárti tüntetések szervezésével válaszoltak. Az ország déli részén fekvő Taizban gránátot dobtak egy tízezres tüntetés résztvevői közé, egy ember meghalt. Meghalt egy ember Ádenben is, ahol több helyszínen is voltak megmozdulások. Szanaában a tüntetők menetét a rendőrök könnygázzal és levegőbe leadott lövésekkel próbálták oszlatni, miközben kormpánypárti csoportok kőzáport zúdítottak rájuk, amelyet az Ali Abdullah Szaleh elnök távozását követelők viszonoztak.

Az elnök korábban már megígérte, hogy nem indul újra a posztért, és fiát sem indítja a következő elnökválasztáson, de sokaknak ez nem elég. A BBC szerint az újabb tüntetéseknek főleg diákok a résztvevői. Jemenben nyolcadik napja tartanak a tüntetések. (A pénteki jemeni eseményekről itt olvashat még.)

Forrás: AFP
Tüntetés Jemenben (További képekért kattintson a fotóra!)

Algériában, ahol már hetek óta tartanak rendszerese tüntetéseket a demokráciáért, szombatra szervezik a következő megmozdulást.

Eközben újabb ország állt be abba a sorba, ahol követőre találtak gyökeret az arab világ forrongásait elindító Tunéziai események. Pénteken felgyújtotta magát egy férfi az elnöki palota előtt a szenegáli Dakarban. A tiltakozó egy 36 éves leszerelt katona volt, akit azonnal kórházba szállítottak. A BBC szerint egy veteránklub tagja volt, tettének oka egyelőre nem világos.

Iránban a kormány szervezte a "harag napját"

Iránban is tüntetések voltak pénteken, itt azonban a kormány is támogatta a "harag napjára" szervezett megmozdulást. A pénteki ima után ezrek gyűltek össze a teherén központjában lévő Engeláb téren, a tüntetők nem kormányellenes jelszavakat skandáltak, hanem az iszlám köztársaság egykori és jelenlegi vezetőinek arcképeit emelték a magasba, és Mír Huszein Múszavi, illetve Mehdi Karrúbi ellenzéki vezetők kivégzését követelték. Mind a két ellenzéki politikus napok óta házi őrizetben van.

A megmozdulásról nyomban beszámolt az iráni állami televízió, amely szerint hasonló rendezvényeket tartottak számos más városban is. A pénteki tüntetést a héten Teheránban több hónapos szünet után megtartott számottevő ellenzéki megmozdulásokra válaszul szervezték. A február 14-i tüntetések során két diák vesztette életét, de az ellenzék február 20-ra újabb megmozdulást szervez.