Visszafoglalták főterüket a bahreini tüntetők

Vágólapra másolva!
Szombat délután a kormány ellen tüntető bahreiniek elözönlötték a manamai Gyöngy teret, amely eddig a tüntetések központjának számított. A katonaságot visszahívta az utcákról a bahreini koronaherceg, a rendőrök pedig nem tudták feltartóztatni a térre áramló tüntetőket.
Vágólapra másolva!

Több ezer tüntető jelent meg szombat délután a Bahrein fővárosában lévő Gyöngy téren - olvasható a BBC honlapján. A tüntetők azután tértek vissza a manamai térre, hogy a rendőrség korábban könnygázzal oszlatta fel a tömeget. A BBC szerint az oszlatásban körülbelül hatvanan sérültek meg.

A katonaság, amely csütörtökön több ember halálát okozva összecsapott a kormányellenes tüntetőkkel, már korábban elhagyta a teret - írja a BBC. A honlap szerint a bahreini koronaherceg jelenleg is tárgyal az ellenzéki pártok képviselőivel. A tüntetők a tárgyalást ahhoz kötötték, hogy hívják vissza a katonaságot az utcákról. A BBC szerint a koronaherceg parancsára vonult vissza az utcákról a hadsereg.

Szombaton a rendőrség próbálta megfékezni a tér felé tartó tüntetőket, de a BBC szerint a tömeg keményen ellenállt a rendőrségi rohamnak, így a rendőrség átengedte a teret. A téren a tüntetők felállítottak egy mobil kórházat, amelyben a sebesülteket ápolják.

A Perzsa-öböl apró szigetcsoportján fekvő, alig több mint egymillió lakosú ország fővárosában kedd óta állandó tábort ütöttek a kormányellenes tüntetők az egyiptomi Tahrír tér mintájára. A tüntetők a manámai Gyöngy téren a miniszterelnök lemondásáért, új alkotmányért, jobb életkörülményekért, és a síita többség hátrányos megkülönböztetése ellen emelték fel a hangjukat (a tüntetések okairól, hátteréről és első napjairól itt olvashat részletesen).

A bahreini tüntetést a tunéziai és egyiptomi forradalmak ihlették, amelyek szinte az egész arab világban forrongásokhoz vezettek. Az [origo] címkeoldalain összegyűjtve megtalálja az egyiptomi forrongásokról, a Tunéziáról, valamint Algériáról, Líbiáról, Jemenről és Iránról szóló cikkeinket is.