Rakétákkal lőtték a líbiai tüntetőket

Vágólapra másolva!
Fekete-afrikai zsoldosok is segítenek a líbiai kormányellenes tüntetések leverésében egy szemtanú szerint. A katonaság rakétákat is kilőtt Bengáziban a helyiek elmondása alapján. A tüntetésekről kevés megbízható információ kerül napvilágra, mivel az internet-hozzáférést korlátozzák Észak-Afrika leggazdagabb országában.
Vágólapra másolva!

Nem hivatalos információk szerint legalább tizenöt ember meghalt, amikor Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban tüzet nyitott a katonaság a kormány ellen tüntető tömegre - olvasható a BBC honlapján. A szombaton kiújult erőszakos megmozdulásokat megelőzően pénteken 84-en haltak meg a katonaság és a tüntetők összecsapásain a Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint.

Szemtanúk szerint orvlövészek tüzeltek a tüntetőkre, és rakétákat is kilőttek - írja a BBC. A médium helyszíni tudósítója szerint úgy tűnik, mintha a kormány elvesztette volna az irányítást Bengáziban és a szintén kelet-líbiai al-Badaiban. "A helyiek azonban félnek egy komolyabb ellencsapástól, amely talán már el is kezdődött" - olvasható a tudósító jelentésében.

A BBC szerint a Líbiából érkező információk nem teljesen megbízhatóak, mert a kormány korlátozza az internet-hozzáférést, de az al-Dzsazíra tévéadó és az AP hírügynökség Líbiában tartózkodó munkatársai is úgy tudják, a hadsereg megölt 15 embert egy temetésen.

A BBC-nek nyilatkozott egy bengázi doktor, aki azt mondta, a város helyzete olyan "mint a pokol". "Egész nap sebesülteket szállító embereket látok. Sokaknak lőtt sebe van. Mindenhova lőnek" - mondta. Az orvos szerint több fekete-afrikai zsoldost is látott a tüntetők támadói között. "Kérem mondja el a világnak, hogy ártatlan embereket ölnek meg. Nagyon békések a tüntetők" - jelentette ki.

Líbia Észak-Afrika leggazdagabb országa. Az országban annak a hatására kezdtek tüntetni, hogy szomszédjai közül Tunéziában és Egyiptomban is megbuktatták a diktátort. A 68 éves Moammer Kadhafi 40 éve irányítja Líbiát. A líbiai tüntetések hátteréről itt olvashat bővebben.

A bahreini tüntetést a tunéziai és egyiptomi forradalmak ihlették, amelyek szinte az egész arab világban forrongásokhoz vezettek. Az [origo] címkeoldalain összegyűjtve megtalálja az egyiptomi forrongásokról, a Tunéziáról, valamint Algériáról, Líbiáról, Jemenről és Iránról szóló cikkeinket is.