Folytatódik a tunéziai menekültáradat Európába

Vágólapra másolva!
Néhány napos szünet után újra tunéziai menekültek érkeztek az olaszországi Lampedusa szigetére vasárnap. Az olasz hatóságoknak továbbra is gondot okoz a menekültek elhelyezése, és aggódnak amiatt, hogy a bevándorlók között börtönből szökött bűnözők is vannak, akik így próbálnak bejutni Európába.
Vágólapra másolva!

Vasárnap reggel az olasz parti őrség először egy kis csónakot vett észre tizenhárom utassal, majd egy bárka tűnt fel negyven emberrel a fedélzetén, és estére már megérkezett egy száz embert szállító halászhajó is Lampedusa szigetére. Néhány napig szünetelt a menekültáradat, amit a szakemberek azzal magyaráznak, hogy háborgott a tenger.

Közben megérkezett a helyszínre az Európai Unió határőrizeti ügynökségének, a Frontexnek a szakértői csoportja. Az olasz hatóságok kértek segítséget az Európai Uniótól a menekültáradat feltartóztatásához. Olaszországnak egyrészt a migránsok elhelyezése okoz gondot, másrészt aggódnak, hogy a menekültek között elvegyülnek a tunéziai zavaros helyzetet kihasználva börtönükből megszökött bűnözők, akik Olaszországon keresztül igyekeznek bejutni Európába.

Az olasz kormány bevándorlási válsághelyzetet hirdetett, és uniós segítséget kért a probléma kezeléséhez, egyebek között a Szicíliai-szoros haditengerészeti erőkkel való ellenőrzésére. Az Európai Bizottság hétfőn jelezte, hogy felkérte a tagállamokat, hogy vegyék ki a részüket a Tunéziából és már Egyiptomból is induló illegális bevándorlási hullám megfékezését célzó misszióból, és tanulmányozzák, miképpen támogathatnák pénzügyileg is az olasz erőfeszítéseket.