Hétszeres áron adhatták tovább a moszkvai kereskedelmi irodát

nyomozás indul a moszkvai kereskedelmi képviselet korábbi épülete eladásának ügyében, ingatlanértékesítési botrány, Moszkva
Vágólapra másolva!
Egy orosz lap szerint a moszkvai magyar kereskedelmi irodát vitatott körülmények között megvásárló Viktor Vekszelberg oligarcha csupán közvetítőként járt el a magyar és az orosz állam között, és az általa 511 millió rubelért megvásárolt ingatlant 3,5 milliárd rubelért adta tovább. A lap cikkéből az derül ki, hogy a Magyarországon nagy vihart kavaró ügy magyarázkodásra kényszeríti az orosz hatóságokat is.
Vágólapra másolva!

"Eladta Oroszországnak" címmel közölt írást hétfőn a Vedomosztyi című orosz üzleti lap a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség ügyéről. A cikk szerint Viktor Vekszelberg oligarcha közvetített az ügyben (és így nyilatkozott Székely Árpád volt magyar nagykövet is), aki heted annyiért vette meg az ingatlant, mint amennyiért később eladta az orosz kormánynak.

Az orosz regionális fejlesztési minisztérium azt közölte, hogy a Krasznaja Presznya utca 3. szám alatt lévő, több mint 17 ezer négyzetméteres épületet az Innovációs Technológiák Renova nevű cégtől vásárolta meg 3,5 milliárd rubelért két - 2008 végén és 2009 derekán kelt - szerződéssel. Ezt az épületet a magyar kormány adta el a Diamond Air elnevezésű, luxemburgi bejegyzésű cégnek adott el 21,3 millió dollárért, akkori árfolyamon mintegy 511 millió rubelért.

A Vedomosztyinak egy, az üzlethez közelálló forrás azt nyilatkozta, hogy "Vekszelberg az orosz kormány tisztségviselőinek kérésére közvetítősködött: 2005 decemberében szerződést kötött a magyar féllel, és 2006-ban átutalta a kért összeget, valamivel többet, mint amennyi a magyar sajtóban szerepel". Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin kormányfő sajtótitkára a lapnak azt mondta: az üzlet jogszerűségét a rendvédelmi szerveknek kell vizsgálni. "Az ilyen szerződések kereskedelmi jellegűek, és nem a kormány kérésére köttetnek valamely konkrét személy által" - tette hozzá.

Az [origo] cikksorozatban foglalkozik a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség épületének zavaros eladásával, így többek között azzal is, hogy a vevő egy rejtélyes orosz üzletember, Viktor Vekszelberg volt. Az ügyet a magyar ügyészség is vizsgálja, a közelmúltban több korábbi állami vezetőt őrizetbe is meggyanúsítottak.

Zsukov kormányfő-helyettes adta a megbízást

Az épület megvásárlására vonatkozó megbízást Alekszandr Zsukov kormányfő-helyettes írta alá 2007. november 19-én, egy értekezlet után, amelyen rajta kívül Dmitrij Kozak - ma miniszterelnök-helyettes, akkor regionális fejlesztési miniszter -, Jurij Medvegyev, az Orosz Állami Vagyonkezelő akkori megbízott vezetője, három apparátusi dolgozó és Viktor Vekszelberg vett részt - írja a lap, amelynek birtokában van az ülés jegyzőkönyvének másolata.

A jegyzőkönyv a Renovát nevezi meg az épület vásárlójaként azzal, hogy az adásvételbe nem vonnak be szövetségi költségvetési pénzeket. A kormány nyomban rendelkezett, hogy az épületet a regionális fejlesztési minisztérium vásárolja meg, és a költségvetést 2008 októberében úgy módosították, hogy szerepelt benne 3 milliárd rubel a minisztérium Krasznaja Presznyán történő elhelyezésére. A regionális fejlesztési minisztérium szóvivője a lapnak azt mondta, a vásárlást egyeztették a vagyonkezelővel, az utóbbi szóvivője viszont úgy nyilatkozott, hogy a főhatóság semmi módon nem vett részt a szerződés előkészítésében és megkötésében.

Balesetveszélyes épület

A kereskedelmi kirendeltség dolgozói az épületből 2009 áprilisában költöztek ki, és regionális fejlesztési minisztérium a magyarok távozása után nyomban birtokba kívánta venni az épületet, de kiderült, hogy az balesetveszélyes állapotban van, és a renoválásra sok pénzt kell költeni.

Kozak regionális fejlesztési miniszter végül 2010. szeptemberében utasítást is adott a jogszabályok nyilvánvaló megsértésével kötött adásvételi szerződés felbontására, de Jurij Petrov, a vagyonkezelő vezetője tájékoztatta őt, hogy nincsenek papírok vagy bizonyítékok annak alátámasztására, hogy a felek megsértették a szerződést, vagy jogszabályokat, így nincs jogalap a szerződés felbontására, ráadásul felbontás esetén a minisztériumnak nem lesz hová költöznie.

A moszkvai kereskedelmi képviselet eladásáról szóló cikkeinket itt találja.