Németország hadihajókat küld Líbia partjaihoz, hogy kimenekítse állampolgárait

Vágólapra másolva!
Németország két fregattot és egy ellátóhajót küldött Líbia partjaihoz - jelentette be csütörtökön egy katonai szóvivő Berlinben.
Vágólapra másolva!

A Brandenburg és a Rheinland-Pfalz fregatt, valamint a Berlin nevű ellátóhajó úton van a Szirti-öböl felé, hogy támogassa a német állampolgár kimenekítését - mondta. Líbiában csütörtök reggelre mintegy 160 német maradt, miután 6-700-at már repülőgépeken elszállítottak.

Az észak-afrikai ország közvetlen közelébe más államok is vezényeltek hadihajókat: Görögország a Pszára fregattot, de közölte, hogy készenlétben állnak más hadihajói is. Törökország egy fregattal kíséri állampolgárai evakuálását, és a brit Cumberland fregatt máris kikötött Bengáziban. Olaszország négy fregattot küldött a Szicíliát és Líbiát elválasztó Szicíliai-szorosba.

A kimenekítés haditengerészeti támogatására számít az Európai Unió is. Krisztalina Georgieva, a válságkezelésért felelős uniós biztos kijelentette, hogy az evakuálás megszervezésekor számolnak a térségben tartózkodó hadihajókkal is. Szemtanúk korábbi jelentése szerint hétfő reggel óta négy líbiai fregatt várakozik Tripoli kikötőjében.