Pártvezetők szerint irreális a kínai "jázminos" forradalom

Vágólapra másolva!
Csendes tüntetést szerveznek aktivisták Kínában minden vasárnap délutánra, amely esemény a "jázminos forradalom" elnevezést kapta. A kínai vezetés szerint egy ilyen forradalom irreális, és a szervezők mögött idegen hatalmakat vélnek felfedezni.
Vágólapra másolva!

Irreális elképzelés a "jázminos forradalom" Kínában, semmi ilyen nem lesz - jelentette ki a kínai népfront külügyi bizottságának feje Pekingben külföldi újságírók előtt.

Csao Csi-cseng, a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület országos testülete külügyi bizottságának vezetője szerint egy lehetséges forradalom gondolata Kínában "elképesztő és teljesen irreális".

A New York Times szerint aktivisták csendes találkozásokat szerveznek, és a minden vasárnap 2 órára összehívott eseményt a tunéziai és más közel-keleti tüntetések nyomán "jázminos forradalomnak" nevezik. Az első ilyen tüntetésre közel százan érkeztek, de a rendőrség gyorsan feloszlatta azt. A lap szerint a jázmin szóra már nem is lehet keresni Kínában.

Csen Csi-ping, a közbiztonsági területet felügyelő bizottság igazgatóhelyettese szerint a társadalmi ellentmondások létezésének oka, hogy a gyors és egyenlőtlen gazdasági növekedés közepette eddig nem sikerült ezeket az ellentmondásokat megfelelően kezelni.

Eközben a nemzetbiztonságra és a társadalmi stabilitásra ugyancsak veszélyt jelentenek a "külső erők, amelyek célja Kína fejlődésének hátráltatása" - vélte Csen. Szerinte "néhány ellenséges nyugati erő az emberi jogok védelmének leple alatt megállás nélkül és szándékosan különböző összetűzéseket provokál, s beavatkozik a belügyeinkbe."

Egy csütörtökön közölt hír szerint a Peking legismertebb sétálóutcájába szervezett megmozdulás helyszínén vasárnap felismerték az Egyesült Államok nagykövetét, Jon Huntsmant is. A Shanghaiist elnevezésű internetes oldalra feltöltött videofelvétel szerint a tömegből valaki nekiszegezte a kérdést: "Nagykövet úr, mit keres itt?" A mandarinul beszélő diplomata azt válaszolta: "Csak körülnézni jöttem." "Szeretne felfordulást látni Kínában?" - kérdezte ismét az illető. "Nem, nem szeretnék" - felelte Huntsman.