Francia hajókkal ijesztgeti szomszédait Oroszország

Vágólapra másolva!
Oroszország két helikopterhordozót vásárol Franciaországtól, és jogot kap két másik megépítésére is. A Mistral-osztályú támadóhajók egy kisebb hadsereget képesek partra tenni. Az orosz flotta parancsnoka szerint 2008-ban sokkal hamarabb legyőzték volna Grúziát, ha rendelkeznek ilyen hajóval.
Vágólapra másolva!

Több országban is komoly aggodalmat keltett, hogy az orosz haditengerészet két Mistral-osztályú helikopterhordozót, más néven támadóhajót vásárol Franciaországtól. A több mint 270 milliárd forint értékű értékesítést tavaly decemberben engedélyezte Nicolas Sarkozy francia elnök, majd január végén írták alá a szerződést, amely jogot biztosít Oroszországnak arra is, hogy két további hajót építsen saját hajógyáraiban.

A 199 méter hosszú Mistral-osztályú hajók egy teljes csapásmérő egységet képesek akár több ezer kilométeres távolságra is elszállítani (legnagyobb sebessége óránként 35 kilométer): a fedélzeten helyet kaphat 450 katona, 16 harci helikopter, 13 tank és körülbelül 60 egyéb jármű, illetve a szükséges partra szállító csónakok. A hajót saját légvédelmi rakétarendszere védi, és mindegyiken található egy 69 ágyas tábori kórház is.

Forrás: AFP
Egy kisebb hadsereget tehet partra a Mistral-osztályú támadóhajó

Az Egyesült Államok mellett Grúzia, Litvánia, Lettország és Észtország is aggályaikat fejezték ki az üzlet miatt, de Párizsban ezeket lesöpörték az asztalról. A félelmeket erősíti, hogy Vlagyimir Viszockij admirális, az orosz haditengerészet parancsnoka azt nyilatkozta: Oroszország sokkal gyorsabban győzhetett volna a 2008-as grúziai háborúban, ha rendelkezett volna ilyen hajóval.

Japán számára külön fenyegetést jelent, hogy Moszkvában bejelentették, az egyik helikopterhordozót a csendes-óceáni flottához vezénylik. A szigetországnak a II. világháború befejezése óta területi vitája van a Szovjetunióval, majd Oroszországgal, amely megszállva tartja a Hokkaidó és Kamcsatka között elterülő Kuril-szigetek három legdélebbi, korábban Japánhoz tartozó tagját.

A hajók megvásárlása egy átfogó katonai fejlesztés része. Alekszej Kudrin pénzügyminiszter a múlt héten jelentette be, hogy jövő évtől háromszorosára, a GDP 0,5 százalékáról 1,5 százalékra növelik a védelmi költségvetést. A tervek szerint Oroszország 2020-ra 650 milliár dollár értékben újítja meg a hadsereget: a tervek közt szerepel nyolc atomtengeralatjáró, száz hadihajó, ezer repülőgép és hatszáz helikopter beszerzése.