Ősi törzsek bújnak elő Kadhafi árnyékából

Egy tüntető Kadhafit ábrázoló táblája a Líbia keleti, felkelők által ellenőrzött részén fekvő Tobrukban 2011. február 24-én
Vágólapra másolva!
Az egyik rég behódolt Kadhafinak, a másik puccsot is szervezett ellene, és van olyan, amelyik óvatosan figyeli a líbiai történéseket. Az afrikai országot több mint négy évtizede vezető Moammer Kadhafi szinte minden önálló csoportosulást felszámolt, de néhány törzsnek sikerült életben maradnia. Ezeknek kulcsszerepük lehet abban is, hogy Kadhafi képes lesz-e megtartani a hatalmát.
Vágólapra másolva!

Elkeseredetten küzd hatalma megtartásáért Moammer Kadhafi líbiai vezető, akinek uralma ellen második hete folynak a tüntetések Líbia-szerte. Úgy tűnik, már elvesztette az ország keleti felét, és egyre több város kerül ki az ellenőrzése alól már a főváros, Tripoli közelében is. Kadhafi ugyan még nem adta meg magát, de hatalma látványosan meggyengült, és ebben jelentős szerepük volt és van a líbiai társadalom hagyományos alapegységeinek, a törzseknek is. Ezek kulcsfontosságúak lehetnek majd egy esetleges Kadhafi utáni társadalom megszervezésében is.

Líbiában a több mint négy évtizede tartó diktatúra alatt rendkívül meggyengült a civil társadalom: nincsenek pártok, független szakszervezetek, civil szervezetek, sőt még szülői munkaközösségek sem - írta a New York Timesnak Ronald Bruce St John Líbia-kutató. Az utolsó civil szervezet, amely működési engedélyt kapott a rezsimtől, a Kadhafi Alapítvány volt, amelyet több mint húsz évvel ezelőtt hozott létre a vezér második fia. Az ilyen társadalmi alapegységek megteremtése hosszú időbe telik majd, St John szerint addig is fontos szerepet játszhatnak a törzsek.

Kadhafi eleinte megpróbálta aláásni az évezredekkel ezelőtti gyökerekre visszavezethető törzsi rendszert is, de később politikája támogatásának biztosítása érdekében lemondott erről. A civil társadalom tiltása, és az, hogy sajátos rendszerének politikai alapjait összefoglaló Zöld könyvében Kadhafi maga is magasztalta a családi és törzsi értékeket, végső soron a törzsi elkötelezettség megerősödéséhez vezetett - írta St John.

Líbiában több mint száznegyven különböző törzs és altörzs található. A Londonban megjelenő Ashark Alawsat angol nyelvű arab lapnak nyilatkozó Faradzs Abdulaziz Nadzsam, líbiai szociológus szerint a sok törzs közül csak körülbelül harmincnak van kisebb-nagyobb mértékben érezhető befolyása az országban, de a Financial Times szerint összesen csupán négynek van kulcsfontosságú szerepe. Ezek: a Megarha, a Zuvajja, a Varfalla és a Kadhafa.

Kadhafa - A kicsi

A Kadhafa Kadhafi saját, kiváltságos törzse. Kulcsszerepe azonban csakis a diktátornak köszönhető. Az ország középső részén őshonos arabizált berber törzs ugyanis nagyságát tekintve líbiai léptékekben jelentéktelen csoportnak számít.

A törzs egy arab muzulmán szentig, Szidi Kadhaffadanig vezeti vissza gyökereit, akinek sírja a Tripolitól délre fekvő al-Gharjanban van. A törzs magát is szentnek és a próféta leszármazottjának tartja. Tagjai fontos posztokat töltenek be az állami vezetésben és a fegyveres erőkben, a légierő tagjai például kizárólag innen kerülhettek ki.

Megarha - A szövetséges

Kadhafi uralmával még egy törzs neve fűződik szorosabban össze, a Megarháé. Ez a csoport az ország nyugati és déli részein elterjedt. Tagjai szintén kulcsfontosságú helyeken szolgálnak a rezsim belbiztonsági erőinél, a titkosszolgálatoknál és a forradalmi bizottságokban. Kadhafinak több korábbi helyettese és miniszterelnöke is ebből a törzsből származik, sőt az 1988-ban a skóciai Lockerbie felett elkövetett, 270 ember (köztük négy magyar) halálával járó repülőgép-robbantás miatt Skóciában börtönre ítélt, de egészségi okokból 2009-ben hazaengedett elkövetője, Abdelbaszet Ali Mohamed al-Megrahi is közülük való.

Forrás: AFP
A Lockerbie-merénylő és Kadhafi fia

A megarhák eddig nem jelezték, hogy szembefordultak volna Kadhafival, jóllehet tagjaik pozíciójánál és létszámuknál fogva ők lennének a legjobb helyzetben arra, hogy puccsot hajtsanak végre ellene - írja a londoni arab lap. Kadhafi azonban korábban számos gesztussal igyekezett magához kötni őket, ilyen volt a Lockerbie-merénylő hazahozatala is két éve. Ennek ellenére az Ashark Alawsat szerint a törzs fiatalabb tagjai közül sokan vettek részt a tüntetésekben.

Zuvajja - A dicső múltú

A Zuvajja törzs Bengázi térségében honos, neve összefonódott az olasz gyarmatosítókkal szembeni ellenállással, valamint I. Idrisz - Líbia első és egyetlen királya - nevével, akit maga Kadhafi űzött el 1969-ben. A törzs Mohammad Oszman asz-Szaid személyében 1960 és 1963 között - még Kadhafi hatalomátvétele előtt - miniszterelnököt is adott Líbiának.

Ők már nyíltan szembefordultak a vezérrel. A törzs leginkább az ország olajban gazdag keleti térségében számít erősnek, a csoportot vezető Sejk Faradzs al-Zuvaj már meg is fenyegette Kadhafit, hogy megbénítja a kitermelést.

Forrás: Wikipedia/Al Iza'a Magazine
I. Idrisz király sokat köszönhetett a Zuvajjáknak

Varfalla -A mellőzött legnagyobb

A Varfallák Líbia legnagyobb törzse, tagjainak létszáma elérheti az egymilliót is. A törzs volt az 1993-as Kadhafi elleni sikertelen puccs főszereplője, amelynek vezetői a körükből származó katonatisztek voltak. Elsősorban azért voltak elégedetlenek, mert tagjaik a csoport jelentős méretéhez képest alig jutottak vezető posztokhoz a rezsimben. Csupán a másod- és harmadvonalba kerülhettek be, például a légierőbe be sem engedték tagjait. A hadseregnek ehhez az egységéhez csak a kadhafák kerülhettek, és végül ők jeleskedtek a puccs leverésében is.

A varfallák erejét ugyanakkor jól jelzi, hogy a puccs leverése után csupán a törzs 12 tagját ítélték el és nyolcat végeztek ki, a többieket megóvták és elbújtatták a társaik. A kegyvesztettség ellenére továbbra is nagy számban találhatók tagjai a katonaság és a bürokrácia soraiban. "Azt üzenjük Kadhafi testvérnek - aki már nem is testvérünk -, hogy hagyja el az országot" - ezt Akram al-Varfalli, a törzs vezetője közölte múlt vasárnap.

Elbizonytalanodás

Felszólítása nem üres fenyegetőzés. A törzsek Kadhafival való nyílt szembenállása nem feltétlenül jelenti, hogy korábban mellette álltak - mondta az al-Dzsazírának Ibrahim Dzsibríl líbiai ellenzéki aktivista. Fellépésük azt jelzi, kiállnak a rezsim ellen tüntetők mellett. Támogatásuk megvonásával már eddig is elbizonytalanították a hadseregben és a biztonsági erőkben szolgáló tagjaikat.

Kadhafinak is vannak azonban még trükkjei. Eddigi ellenállása és a külföldi zsoldosok jelenléte azt jelzi, nem volt hiábavaló a határon túli törzsek lekenyerezése. A rezsimjébe jelentős összegeket és személyes hatalmi befolyást invesztáló több kisebb hazai törzs sem feltétlenül fordul ellene - írja az Asia Times. A líbiai vezetés igyekszik kijátszani a bizonytalanságtól való félelmet is, Kadhafi fia nem véletlenül riogatott polgárháborúval a héten.

Líbiában, amely Észak-Afrika leggazdagabb országa, több mint egy hete tartanak a kormányellenes tüntetések. Annak hatására kezdtek tüntetni, hogy szomszédai közül Tunéziában és Egyiptomban is megbukott a helyi vezetés. A 68 éves Moammer Kadhafi 42 éve irányítja Líbiát. A líbiai tüntetések hátteréről itt olvashat bővebben.

A tunéziai és egyiptomi forradalmak szinte az egész arab világban forrongásokhoz vezettek. Az [origo] címkeoldalain összegyűjtve megtalálja az egyiptomi forrongásokról, Tunéziáról, valamint Algériáról, Jemenről, Bahreinről és Iránról szóló cikkeinket is.



Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva elolvashatja, amit dióhéjban tudni érdemes róluk, mi történt ott eddig, és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html