Elfogadta az új alkotmány tervezetét a hadsereg Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Népszavazáson döntenének Egyiptomban arról az alkotmánytervezetről, amire a hadsereg már áldását adta. A tervezetben többek között az szerepel, hogy egy elnök legfeljebb kétszer négy évig lehetne hatalmon.
Vágólapra másolva!

Elfogadta az alkotmány tervezetét az egyiptomi hadsereg - írja a BBC. A tervezetet a hadsereg vezetői által felkért szakértő csoport készítette. A BBC szerint az új alkotmányról országos népszavazáson döntenének, amelyet még az országgyűlési és az elnöki választás előtt, hat hónapon belül meg akarnak tartani.

A tervezet szerint az új alkotmány többek között korlátozná az elnöki hatalmat, mégpedig úgy, hogy egy elnök maximum két négyévig lehetne hatalmon. . Az új elnöknek helyettese is lenne - Mubarak mellett az utolsó napjaiig nem volt ilyen pozíció. A demokratikus reformok között szerepel az is, hogy visszaállítják a választások bírósági felügyeletét, és egyszerűsödnének a jelöltté válás feltételei.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html