CBS: Megvan Obama első komoly kihívója

Vágólapra másolva!
Newt Gingrich lehet Barack Obama elnök első komoly kihívója a 2012-es választásokon - értesült a CBS tévécsatorna. A bejelentést jövő héten teheti meg a politikus, és a csatorna szerint nem véletlen ez az időzítés, mivel az elnöknek hamarosan ki kell egyeznie az ellenzéki többségű törvényhozással, hogy elkerüljék a kormányzat leállását.
Vágólapra másolva!

A CBS amerikai tévécsatorna értesülése szerint a héten jelenti be Newt Gingrich, hogy indulni kíván a 2012-es elnökválasztáson a Republikánus Párt színeiben. A volt kongresszusi házelnök a jövő héten Iowában meg is kezdi kampányát.

Az ellenzéki politikus Barack Obama hatalmon lévő elnök első komoly kihívója, ugyanis eddig csak egy atlantai műsorvezető jelezte, hogy indulna az elnökválasztáson. A CBS két lehetséges jelöltről, John Thune szenátorról és Mike Pence képviselőről azt írta, ők azért nem indulnának el, mert nehéznek tartják megverni a demokrata elnököt.

Forrás: REUTERS
Newt Gingrich

A bejelentés egyelőre annyit jelent, hogy a politikus elkezdheti gyűjteni a támogatókat és aktivistákat, hogy megfelelő anyagi hátországgal kezdhesse meg a hivatalos kampányt.

A CBS szerint azért érdekes a bejelentés időzítése, mert a demokrata elnöknek ki kell egyeznie a képviselőházi republikánusokkal és a szenátus demokratáival is, hogy megállapodás szülessen a kormányzat finanszírozásáról az őszig tartó pénzügyi év hátralevő részében. A csatorna szerint, ha péntekig nem sikerül a megállapodás, a kormányzat leállhat.

A CBS kiemelte, hogy legutóbb hasonló helyzetre akkor kerülhetett sor, amikor 1995-ben a demokrata Clinton elnök és a republikánus képviselőház nem tudott megállapodni. Ez éppen az az időszak, amikor Gingrich volt a képviselőház elnöke.