Vesztegetési botrány robbant ki a Fellegi által is megkeresett kínai vasútnál

Fellegi Tamás fejlesztési miniszter
Vágólapra másolva!
Milliárdos korrupciós botrány robbant ki a kínai gyorsvasút körül, amelynek esetleges átvételéről a magyar kormány is tárgyalásokat folytatott az ázsiai ország illetékeseivel. A vasútért felelős minisztert gyanúsítják nagy értékű sikkasztással. A kínai féllel a magyar kormány részéről Fellegi Tamás fejlesztési miniszter tárgyalt, de a minisztérium szerint nem tapasztalt semmilyen korrupcióra utaló jelet.
Vágólapra másolva!

Korrupció gyanújával indult vizsgálat az egy hónapja menesztett kínai vasútügyi miniszter ellen, akit a hatóságok több mint 800 millió jüan (23,8 milliárd forint) értékű sikkasztással gyanúsítanak - írja a kínai állami médiára hivatkozva a BBC. A miniszter a gyanú szerint a kínai gyorsvasút-hálózattal összefüggő szerződések során fogadott el hatalmas vesztegetési pénzeket. A vasúti fejlesztések iránt többek között a magyar kormány is érdeklődött, de egyelőre semmilyen hivatalos ügyletről sem hangzott el bejelentés.

Liu Cse-csün vasútügyi minisztert a BBC szerint azért távolították el a kínai kormányból 2011 elején, mert a hatóságok "a fegyelem súlyos megsértése" miatt nyomozást indítottak ellene. Azóta derült ki, hogy a minisztert korrupcióval gyanúsítják. A politikus ellen vádemelést még nem tett az ügyészség, a vasútügyi minisztériumot pedig a BBC nem tudta elérni. A most közzétett korrupciós vádakat a miniszter nem kommentálta.

A bukott miniszter helyettesével tárgyalt Fellegi

Liu Cse-csün 2003 óta töltötte be a vasútügyi miniszteri posztot, így évek óta ő vezeti azt a több milliárd dolláros befektetési programot, amely Kína gyorsvasút-hálózatát építi. Mivel 2011 elején menesztették, még akkor is ő volt a miniszter, amikor Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter tavaly decemberben Pekingben a gyorsvasút esetleges magyarországi átvételéről tárgyalt.

A China Daily című kínai lap szombati számában jelent meg interjú Fellegi Tamással arról, hogy Magyarország is szeretne kínai gyorsvasutat a saját vasúthálózatán. (Az interjút szerdán a People's Daily kínai lap is közölte, ezt itt olvashatja angol nyelven). A lap szerint Fellegi azt mondta, hogy decemberi pekingi látogatásán a kínai illetékesek több projektet mutattak neki a gyorsvasútról. A Magyarországra telepítendő kínai vonatok többek között a Ferihegyi repülőtér és Budapest központja között közlekedhetnének - mondta a miniszter.

Fellegi decemberi látogatásán többek között a korrupcióban érintett vasútügyi minisztérium illetékeseivel tárgyalt - írja a China Daily. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ugyanakkor kedden az [origo]-nak azt mondta, hogy Fellegi a korrupcióval gyanúsított kínai vasútügyi miniszterrel nem találkozott, csak a helyettesével tárgyalt a stratégiai együttműködés lehetőségeiről. A minisztérium szerint a magyar politikus nem tapasztalt korrupcióra, kenőpénzekre vonatkozó próbálkozást kínai tárgyalópartnere részéről.

Máshova is eladták a gyorsvasutat

"A kínai-magyar partnerségben megvalósítható konkrét fejlesztési projektek beazonosítására közös munkacsoport alakul" - írta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az [origo]-nak. A tárca szerint ebben a körben vizsgálható a ferihegyi gyorsvasút megépítésében való kínai részvétel kérdése is. A minisztérium arra nem adott egyértelmű választ, hogy a kínai korrupciós botrány befolyásolhatja-e az együttműködési terveket.

A China Daily szerint nem csak Magyarország érdeklődött a kínai vonatok iránt, a gyorsvasutat Kína a világ számos országába exportálja. Épp a múlt héten írtak alá egy több millió dolláros üzletet arról, hogy Kína 1000 kilométer hosszú gyorsvasutat épít Kazahsztánban. A China Dailynek ugyanakkor Fellegi azt mondta, hogy Magyarország nemcsak vasúti beruházásban érdekelt, hanem szeretne kínai részvétellel egy logisztikai központot, valamint egy teherszállításra specializálódott új repteret is építeni.

A lap szerint Fellegit Magyarországon "Mr. Kínának" hívják, mert ő felel a kormányban a kínai kapcsolatokért. Fellegi Tamás a China Daily szerint miniszteri beiktatása óta négyszer járt Kínában.

Forrás: AFP
Ilyen gyorsvasutat szeretne Fellegi is

A legnagyobb fej

A kínai gyorsvasút miatt indított korrupciós vizsgálat jelentőségét az adja, hogy a BBC szerint a meggyanúsított kínai miniszter számít a legmagasabb rangú kínai tisztviselőnek, aki ellen a hatóságok jelenleg nyomozást folytatnak. A brit közszolgálati televízió internetes kiadása szerint Kínában miniszterek ritkán kerülnek korrupciós ügyek középpontjába, mivel egy ilyen magas rangú vezető elleni eljárás árthat a kínai kommunista párt hírnevének.

A kínai vezetés ugyanakkor nemrég megígérte, hogy bekeményít a korrupció elleni harcban, mivel a rengeteg visszaélés nagy közfelháborodást táplál az országban - írja a BBC helyi tudósítója. Hu Csintao kínai elnök korábban elismerte, hogy a helyzet nagyon súlyos, és hosszú távú erőfeszítésekre van szükség a korrupció letörésére. Egy tavalyi kínai jelentés szerint 2003 óta több mint 200 000 vesztegetéssel és sikkasztással összefüggő ügyet vizsgáltak a kínai hatóságok.