Szigorodik az állampolgárság megszerzése a Vatikánban

Vágólapra másolva!
Módosul a vatikáni állampolgárság megszerzésének szabálya, így ezután a pápai állam lakóinak nem jár automatikusan az állampolgári jog. A legfrissebb statisztika szerint a Vatikánnak 572 állampolgára van, ebből 32 nő.
Vágólapra másolva!

Megszigorodott keddtől a vatikáni állampolgárság elnyerésének lehetősége: az új törvény már nem adja meg automatikusan ezt a státust az állandó lakosoknak.

"Az állampolgárságról, a lakhatásról és a belépésről" szóló, az 1929-es előzőt helyettesítő jogszabály hatálybalépése alkalmából közzétették a legfrissebb hivatalos statisztikát, amely szerint a világ legkisebb, 44 hektár területű országának 572 állampolgára van, ebből mindössze 32 a nő.

Mindeddig az, aki a Vatikánban élt, állampolgár is volt. Mostantól ezt kérvényezni kell. Az engedélyt a pápa vagy az ő nevében a Vatikánt kormányzó bíboros adhatja meg a kérvényezőnek, vagy a már állampolgár állandó lakosok házastársának és leszármazottjának, ha kérik számukra.

Az 572 állampolgár: a pápa, 73 bíboros, a Szentszék 273 diplomatája (még ha külszolgálaton is vannak), 33 volt diplomata, 49 más pápai tisztségviselő és szerzetes, egy apáca, a svájci gárda 86 tagja és 56 másik laikus, aki között 25 férfi és 31 nő van. Rajtuk kívül még 221 személy rendelkezik állandó lakhellyel a Vatikánban, de ők nem állampolgárok. A városállam ténylegesen helyben is lakó állampolgárainak a száma csak 444 a külszolgálatosok miatt.

Az állampolgárságot az egyéb feltételek mellett a hivatal jogán lehet elnyerni. A többi állam területi jogon vagy a leszármazás jogán ismeri el az állampolgárait. A Szentszék szolgálatába történő kinevezés lejártával a vatikáni állampolgárság is megszűnik általában, ami biztosíték a túlnépesedés ellen.

Újraszabályozták a belépés kérdését is a közúti forgalmi torlódások és a parkolóhelyek hiánya miatt. A nem állandó lakosok csak kivételes engedéllyel hajthatnak be ezután a Vatikán területére. Az állam szóvivőjének közlése szerint tavaly 2,1 millió gépkocsi járt ott. Természetesen nyitva marad a látogatók előtt a Szent Péter tér, a Szent Péter-bazilika és a Vatikáni Múzeum.

Érdekesség még, hogy a pápai állam egy 1921-es egyezmény értelmében hadiflottát is fenntarthat a saját lobogója alatt. Az országban a pápa kezében van az abszolút hatalom, vagyis a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom együttese, amely a halála esetén a bíborosi kollégiumra száll át az utód megválasztásáig.