Az Interpol figyelmeztetést adott ki Kadhafi ellen

Vágólapra másolva!
Figyelmeztetést adott ki az Interpol Moammer Kadhafi líbiai vezető családja és legközvetlenebb környezete ellen. A rendőri szervezet azt kéri tagállamaitól, hogy figyeljék Kadhafi belső körének mozgását.
Vágólapra másolva!

Az Interpol pénteken figyelmeztetést adott ki a világ rendőrségei számára Moammer Kadhafi líbiai vezetővel és a környezetébe tartozó további 15 líbiai állampolgárral, elsősorban a családtagjaival kapcsolatosan. A nemzetközi rendőri szervezet közleménye szerint az Interpol nem azt kéri a 188 tagállamától, hogy tartóztassák le az említett 16 líbiai személyt, hanem narancs színű felhívásában arra a veszélyre figyelmezeti őket, amelyet ezeknek az embereknek és vagyontárgyaiknak a mozgása jelent. Egyben arra kéri a világ rendőrségeit, hogy tegyenek meg mindent az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadott szankciók alkalmazása érdekében. Ezek vízumtilalmat és vagyonbefagyasztást érvényesítenek Moammer Kadhafi líbiai vezetővel és közeli környezetével szemben.

A lyoni székhelyű szervezet gyakorlatilag a Kadhafi-rezsimre vonatkozó információk közzétételét kéri a világ rendőrségeitől. Az Interpol franciaországi központja és a nemzeti irodák közti naprakész információcserével megakadályozható lenne, hogy a 16 személynek sikerüljön megkerülnie a rájuk vonatkozó szankciókat.

Líbiában közben tovább folynak a harcok a Moammer Kadhafi rezsimje ellen lázadók és az ország vezetőjéhez hű hadsereg között. A nyugat-líbiai Závijában életét vesztette a helyi lázadók vezetője a Kadhafihoz hű erőkkel vívott harcokban, amikor ez utóbbiak pénteken megpróbálták visszafoglalni a várost. A helyére új vezetőt neveztek ki. A lázadók szóvivője szerint a Kadhafi távozását követelők továbbra is ellenőrzik a város főterét, a kormányerők 4-5 kilométerre vannak tőlük. Két helyi lakos arról számolt be, hogy legalább 30 civil vesztette életét a pénteki harcokban. Závija a fővároshoz legközelebb fekvő olyan település, amely eddig az ellenzék kezén volt.

Az Emberi Jogok Líbiai Ligája nevű szervezet szóvivője szerdán arról számolt be, hogy a líbiai kormányellenes tüntetések elleni fellépések halálos áldozatainak száma elérte a 6 ezret, ebből csak Tripoli városában 3 ezren, Bengáziban 2 ezren haltak meg, ezren pedig más városokban vesztették életüket.