Illegális szervátültetés miatt emeltek vádat négy ember ellen Koszovóban

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió hét koszovói esetből négynél jóváhagyta, hogy vádat emeljenek illegális szervátültetés miatt. A vádlottak között van egy minisztériumi tisztségviselő és egy neves urológus is. Az ügyben érintett Hashim Thaci koszovói kormányfő is.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta az Európai Unió koszovói rendőri és igazságügyi missziója (EULEX), hogy illegális szervátültetések miatt vádat emeljenek négy ember ellen - közölte az EULEX pénteken. Az ügyben eredetileg hét személy ellen emeltek vádat, de az EULEX több hónapos vizsgálódás után négy vádiratot hagyott jóvá, amely tiltott egészségügyi tevékenységet és hivatali hatalommal való visszaélést ró a vádlottak terhére.

A vádlottak között van Ilir Rrecaj volt egészségügyi minisztériumi tisztségviselő, aki működési engedélyt adott az átültetéseket végző pristinai Medicus klinikának - jóllehet Koszovóban tilos ilyen műtétet végezni -, valamint Lufti Dervishi neves urológus. A klinikát több hónapos rendőrségi nyomozás után 2008-ban zárták be. Az ügy azt követően került a hatóságok látókörébe, hogy a pristinai repülőtéren rosszul lett egy török férfi, akinek egyik veséjét előzőleg a klinikán átültették egy izraeli férfi szervezetébe.

A hét vádlott között szerepelt a koszovói sajtóban "török Frankensteinként" emlegetett Yusuf Sonmez is. A török orvost a koszovói hatóságok kérésére január közepén Törökországban őrizetbe vették, kihallgatták, igaz, utána elengedték. A nyomozás eddigi adatai szerint a szervkereskedelem áldozatainak - a donoroknak - 15 ezer eurót ígértek valamelyik szervükért, az azt megkapó betegeknek pedig 100 ezer eurót kellett fizetniük. A donorokat kelet-európai és közép-ázsiai országok szegényei közül toborozták.

A legérzékenyebb koszovói ügyekben eljáró EULEX több mint egy hónappal az után erősítette meg a vádemelést, hogy az Európa Tanács elfogadta Dick Marty svájci szenátor jelentését, amely szervkereskedelemmel és szervezett bűnözéssel hozta összefüggésbe Hashim Thaci koszovói kormányfőt és a koszovói albánok egykori gerillahadseregének, a Koszovói Felszabadítási Hadseregnek (UCK) több más volt vezetőjét. A Marty-jelentésben azzal vádolják a korábbi gerillaharcos koszovói miniszterelnököt, hogy az ő erőszakos irányítása alatt zajlott a heroinkereskedelem a háború idején, és a konfliktus végét követően hozzá közel álló emberek irányítottak egy olyan bandát, amely csak azért gyilkolt le szerbeket, hogy veséiket eladja a feketepiacon.