Forgalomba hozták a pezetát egy spanyol kisvárosban a meggazdagodás reményében

Vágólapra másolva!
Kilenc évvel az euró bevezetése után újra elfogadják a pezetát egy spanyol kisvárosban. A településre többen csak amiatt utaznak, hogy elköltsék megmaradt pezetáikat, fellendülést okozva a gazdasági válság sújtotta kisvárosnak.
Vágólapra másolva!

Egy észak-spanyolországi kisvárosban az euró mellett ismét használják a régi spanyol pénznemet, a pezetát - olvasható a BBC honlapján. A BBC szerint az 5500 lakosú Mugardos hatvan boltja döntött úgy, hogy ezentúl a forgalomból kilenc éve kivont pezetát is elfogadják fizetőeszközként.

A döntés oka a spanyol gazdaságot sújtó válság, amely miatt több ezer cég ment csődbe, és több mint kétmillióan vesztették el állásukat. A válság a galíciai kisvárost is érzékenyen érintette, a BBC szerint emiatt találták ki a bolttulajdonosok, hogy a korábban be nem váltott, otthon porosodó pezetákra alapozva lendítik fel forgalmukat.

A BBC szerint az ötlet bevált, a bolttulajdonosok szerint jelentősen növekedtek bevételeik, több ember is csak amiatt utazik a főleg halászatból élő kisvárosba, hogy elköltse megmaradt pezetáját. Spanyolországban 2002. január 1-jén váltotta fel az euró a pezetát, amelyet ez után három hónapig lehetett átváltani a bankoknál. A pezetát a mai napig be lehet váltani, azonban kizárólag a spanyol jegybanknál. A BBC szerint 1,7 milliárd eurónyi pezetát a mai napig nem váltottak be.