Fehér Ház: Az USA és szövetségesei közösen lépnek fel Líbiával szemben

Vágólapra másolva!
A Fehár Ház kabinetfőnöke szerint nemzetközi összefogásra van szükség Líbiával szemben, az egyes országok nem cselekedhetnek saját szakállukra. Bill Daley utalt arra, Wasington nem tervez azonnali a légtérzárat.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok és szövetségesei globális választ fognak adni a líbiai polgárháború által jelentett kihívásokra - jelentette ki vasárnap Bill Daley, a Fehér Ház kabinetfőnöke.

Daley ezzel reagált a republikánusok legutóbbi volt elnökjelöltjének, John McCain szenátor felvetésére, amely szerint az amerikaiak által létrehozandó légtérzár meggátolhatná Moammer Kadhafi légierejét abban, hogy a lázadókat bombázhassa és alátámasztaná az amerikai elnök kijelentésének komolyságát, miszerint a líbiai vezetőnek távoznia kell. McCain szerint a líbiai légierő stratégiai fölényt biztosít a Kadhafi-rendszer számára a felkelőkkel szemben.

A Fehér Ház kabinetfőnöke megismételte Robert Gates védelmi miniszternek azt a kongresszusban hangoztatott figyelmeztetését, miszerint a repüléstilalmi övezet kialakítása egyet jelentene a líbiai légvédelem megsemmisítésével. "Sokan dobálóznak a repüléstilalmi zóna létrehozása kifejezéssel és úgy beszélnek erről, mintha ez valami videójáték lenne. Sokan, akik erről a lehetőségről nyilatkoznak, nem tudják, miről beszélnek" - jelentette ki Daley. Hozzátette: Washington és szövetségesei erőfeszítéseik koordinálásával kívánnak nyomást gyakorolni Líbiára, s hogy az elnök előtt az összes lehetőség nyitva áll. Daley szerint Kadhafi rendszerével szemben nemzetközi fellépésre van szükség, s egyetlen ország sem cselekedhet a saját szakállára.