A líbiai katonai megoldást mérlegeli a NATO

Vágólapra másolva!
A folytatódó líbiai erőszak miatt a NATO és az Egyesült Államok a katonai beavatkozás lehetőségéről tárgyal Brüsszelben - közölte Barack Obama.
Vágólapra másolva!

A NATO és az Egyesült Államok lehetséges katonai lépéseket mérlegel - közölte Barack Obama amerikai elnök. A BBC szerint az ausztrál kormányfővel tartott megbeszélése után Obama azt nyilatkozta: "Jelenleg is tárgyal a NATO Brüsszelben a lehetséges utakról, köztük egy lehetséges katonai megoldásról, a folytatódó líbiai erőszakra választ adva".

Az amerikai elnök bár nem említett részleteket a lehetséges katonai megoldásról, azt elmondta: "Nagyon világos üzenetet akarunk küldeni Kadhafiéknak". Obama ugyanakkor nem kívánt az olajár-emelkedés hatásairól beszélni.

Az amerikai NATO-nagykövet azt nyilatkozta újságíróknak, hogy a katonai szervezet folyamatos légi megfigyelés alá vette Líbiát - írta a CNN, amely szerint a nyugati hatalmak képviselői újra elővették a repülési tilalom eszközét, mint a Líbiát sújtó egyik lehetséges megoldást. A CNN-nek nyilatkozó diplomáciai források szerint brit, francia és amerikai tisztek szövegeznek egy dokumentumot, amely egy repülési tilalomra vonatkozó terv részleteit is tartalmazza. Ez a szöveg képezhetné alapját egy katonai akciónak.

A repülési tilalom egy katonai eszköz, amelyet Irakban és Bosznia-Hercegovinában is alkalmaztak a szövetségesek. Bevezetésekor az adott (itt líbiai) légteret csak engedéllyel használhatnák, ennek kikényszerítéséhez azonban katonai erő kell. A CNN szerint egy ilyen akcióhoz ugyanakkor az ENSZ Biztonsági Tanácsának beleegyezése is kell, amit Oroszország és Kína könnyen megvétózhat.

Obama elnök azt is bejelentette, hogy további 15 millió dollár támogatást ajánlottak fel a segélyszervezeteknek.

Guantanamo marad

Barack Obama amerikai elnök hétfőn elrendelte, hogy tartsák továbbra is a guantánamói börtönökben azokat a foglyokat, akik ellen nem emeltek vádat, akiket nem ítéltek el, vagy akiket nem jelöltek ki arra, hogy más országokba szállítsák őket.

A Fehér Ház szerint Obama elnök visszavonta azt a rendelkezést is, amelynek értelmében a Pentagon felfüggesztette a terrorista tevékenységgel vádolt személyekkel szembeni további katonai bírósági eljárásokat a kubai területen található amerikai haditengerészeti bázison.



Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html