Elkezdődött Jacques Chirac francia exelnök pere

Vágólapra másolva!
Illegális pártfinanszírozás vádjával áll bíróság elé Jacques Chirac volt francia elnök Párizsban. A hétfőn kezdődött perben elvileg akár 10 év börtönre is ítélhetik, de a Telegraph szerint valószínűbb egy kisebb, felfüggesztett büntetés.
Vágólapra másolva!

Elkezdődött Jacques Chirac korábbi francia elnök pere Párizsban. A politikus a második világháború óta az első elnök, aki törvényszék elé áll vádlottként - írta a Telegraph. Legutóbb Pétain marsallt, a náci Németországgal kollaboráns Vichy-Franciaország vezetőjét állították bíróság elé.

Chirac-ot törvénytelen pártfinanszírozással vádolták meg, miszerint az 1990-es évek első felében álmunkahelyeket hozott létre, amelyeket közpénzből finanszírozott. A Telegraph szerint akár 10 év börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság a politikusra, de hozzáteszi, hogy erre kicsi az esély, várhatóan inkább felfüggesztett büntetésre ítélhetik.

Chirac mellett további nyolc vádlott is szerepel a perben. Bírói engedéllyel a francia exelnöknek hétfőn még nem kellett megjelennie a tárgyaláson. A Telegraph szerint egy külön a számára előkészített széke lesz az elnöknek, akiről úgy tartják, hogy Alzheimer-kórban szenved.