Orbán fülkeforradalma köszön vissza a kormányváltó Írországban

Enda Kenny, Fine Gael, írországi választások
Vágólapra másolva!
A szavazófülkékben egy tollvonással lezajló demokratikus forradalomról ír programjában az ír választások nyertese, a Fine Gael és koalíciós partnere, a Labour, alakuló kormányukat pedig máris elnevezték a Nemzeti Újjáépítés Kormányának. A Magyarországhoz hasonló helyzetben lévő írek új vezetőinek nemcsak kommunikációja, de céljai is nagyon hasonlóak ahhoz, mint amit tavaly áprilisban Orbán Viktor megfogalmazott.
Vágólapra másolva!

"Február 25-én demokratikus forradalom zaljott Írországban. A régi hiteket, szokásokat és reményeket elsöpörték. Ezt a politikai forgószelet egyetlen tollvonással indították el szavazófülkék ezreiben. Az emberek változást szeretnének, és azokat a pártokat választották, amelyek elhozzák az áhított változást" - ezzel a felütéssel indul az ír választások nyerteseinek most hétvégén bemutatott kormányprogramja. Szinte ugyanezekkel a szavakkal állt a Fidesz szavazói elé Orbán Viktor tavaly áprilisban, a választások második fordulója után a Vörösmarty téren.

Új kezdet

Az ír kormányprogram négyoldalas bevezetőben a szavazófülkékben tollvonásra lezajló forradalom képén túl is sok olyan fogalom, fordulat van, amely ismerős lehet - vagy teljesen azonos - azzal, amit Orbán Viktor és a Fidesz mondott a tavaly áprilisi választások után. Történelminek nevezi győzelmét a Fine Gael is, amely szerint Írország történetének legsötétebb óráit éli. Szerintük az emberek azért szavaztak rájuk, hogy összeszedjék a széttöredezett társadalom és a lerobbant gazdaság darabkáit, és új reményt nyújtsanak. "Hogy megküzdjünk a soha nem látott gazdasági válsághelyzettel, országunknak soha nem látott politikai elhatározásra van szüksége. A nemtörődöm, határozatlan kormányzás hosszú időszaka után erős, eltökélt vezetésre van szükségünk" - írják.

A választások előtt az ír gazdaság és politika hasonló helyzetben volt, mint a magyar. Írország bankrendszere minden más európai országénál jobban megszenvedte a pénzügyi válságot, illetve az ingatlanpiac összeomlását. A kormány csak úgy volt képes megmenteni a teljes összeomlástól a bankrendszert és vele a teljes ír gazdaságot, hogy elfogadta az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 85 milliárd eurós mentőcsomagját. Ennek feltételeként az ír kormánynak súlyos megszorításokat kellett bevezetnie. (A magyar és az ír helyzet hasonlóságairól és különbségeiről bővebben olvashatnak ebben a korábbi véleménycikkünkben.)

A válság és a megszorító intézkedések annyira megtépázták a konzervatív Fianna Fail vezette kormánykoalíciót, hogy több mint egy évvel mandátumának vége előtt Brian Cowen miniszterelnök bejelentette a parlament feloszlását. A parlamenti választásokat március 11-re tervezték, de a koalíció addig sem bírta ki, így február végén már szavaztak.

A szavazók a választáson verték el a port a gazdasági intézkedéseket meghozó politikusokon, a Finna Fail a szavazatoknak mindössze 15,1 százalékát szerezte meg, és ezzel történetének legnagyobb vereségét szenvedte el. A választásokat a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Fine Gael nyerte meg a szavazatok 36,1 százalékával. Mivel nem szereztek többséget, a 19 százalékos eredménnyel másodiknak befutó Munkáspárttal alakítanak koalíciót.

Nemzeti újjáépítés

A két párt programja szerint a választásokon megszerzett "történelmi méretű támogatásra" alapozva megalapítják a Nemzeti Újjáépítés Kormányát. Bár Orbán Viktor saját kormányát a Nemzeti Együttműködés Kormányának nevezte el, legutóbbi programjában már a nemzeti újjáépítés lett a központi gondolat. Ahogy Orbán szerint a magyar szellem ereje lehet képes talpra állítani a nemzetet, úgy a Fine Gael szerint is az írek "szelleme, bátorsága és büszkesége" lehet az ország újjáépítésének kulcsa.

A hétvégén bemutatott ír kormányprogram nemcsak kommunikációjában, de tartalmában is nagyon hasonló ahhoz a programhoz, mint amivel a Fidesz előállt a tavaly áprilisi választások után. Az új ír kormány azt ígéri, hogy beindítja a gazdaságot, helyreállítja a bizalmat, stabilizálja a bankrendszert és munkahelyeket teremt. A gazdaság mellett a politikai rendszert is meg akarják újítani, modernizálást ígérnek, és azt, hogy csökkentik a költségeket, ugyanakkor jobb szolgáltatást fognak nyújtani.

A kormányprogram első és leghangsúlyosabb pontját a Fine Gael vezetője, Enda Kenny már a választások éjszakáján is elmondta: újratárgyálják az Európai Unióval és az IMF-fel az előző kormány által kötött 85 milliárd eurós gazdasági mentőcsomagot, mert az szerintük túl nagy terheket ró az írekre.

"Nem lesznek mézeshetek, mindkét párt azonnal belevág a munkába" - ígérte Kenny. Eddig ismertetett terveik szerint ők is a kormányzati rendszer általakításával fogják kezdeni a munkát, egyik konkrét intézkedésük az lesz, hogy a gazdasági minisztériumot kettébontják: az egyik új tárca a költségvetésért lesz felelős, a másik pedig a gazdaság fellendítésével fog foglalkozni. A fellendülést többek között új munkahelyek teremtésével akarják elérni: ígéreteik szerint a magánszektorban 15 ezer, az állami szektorban pedig 25 ezer új munkahely fog létesülni.

Még a kormány meg sem alakult, de a két párt már azt is bejelentette, hogy - ez újabb hasonlóság a magyar helyzettel - alkotmányozásra készülnek: el akarják törölni a parlament felsőházát, és meg akarják reformálni a választójogi törvényt.