Elismerte az EU, hogy rosszul reagált a H1N1-járványra

Vágólapra másolva!
Áder János, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint aránytalan reakciót adott az Unió a H1N1-influenzajárványra, miután az Egészségügyi Világszervezet "farkast kiáltott". Az Európai Parlament (EP) nagy többséggel fogadta el azt a jelentést, amely lényegében elismeri a téves reakciót.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament sajtóosztályának közleménye szerint az Európai Parlament nagy többséggel fogadta el azt a jelentést, amely az Unió H1N1-vírusjárványra adott reakcióját kritizálta, ezzel elismerte, hogy nem megfelelő választ adott a járványra.

Áder János, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint az EU "túlreagálta a valódi veszélyt". Az Európai Néppárt magyar tagjainak közleménye szerint élesen bírálta az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), amely "farkast kiáltott", és hisztériakeltő előrejelzéseivel olyan lépésekre késztette a tagállamokat, amelyek nem álltak arányban a H1N1-járvány tapasztalt és ismert súlyosságával.

A képviselő rámutatott arra, hogy az H1N1-influenza következtében végül lényegesen kevesebb ember betegedett meg és hunyt el világszerte, mint egy közönséges szezonális influenza miatt, ugyanakkor az egyes országok hihetetlen mennyiségű közpénzt költöttek el az átlagosnál kétszer-háromszor is drágább oltóanyagok beszerzésére - írta a képviselői közlemény.

Az Európai Parlament sajtóosztályának tájékoztatása szerint a képviselők többek között szorgalmazzák az oltóanyagok közös beszerzését, és biztosítékokat szeretnének az érdekütközések ellen. Emellett szeretnék elérni, hogy a járványügyi helyzet felmérése és az arról történő tájékoztatás független legyen.

A H1N1-vírus 2010 áprilisáig 2900 halálos áldozatot követelt Európában, ezzel szemben egy átlagos évben, a szezonális influenza 40 000 ember halálát okozza - írta az EP közleménye.