Sajtóértesülés szerint Kadhafi lemondana a hatalmáról

Vágólapra másolva!
Az al-Dzsazíra arab hírtévé és két arab újság úgy tudja, hogy a líbiai vezető keresi a megegyezés lehetőségét a lázadókkal a távozásáról. Az értesülést hivatalosan nem erősítették meg. 
Vágólapra másolva!

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió értesülése szerint Kadhafi lemondásáért cserébe garanciát kér a saját és a családja biztonságára és ígéretet arra, hogy nem állítják bíróság elé. Állítólag Kadhafi líbiai vezető azt javasolta a felkelőknek, hogy hívják össze a parlament ülését, amelyen kidolgoznák, hogy milyen feltételekkel mondana le a hatalomról.

Az al-Dzsazíra tudósítóját Bengáziban úgy tájékoztatták, hogy a tanács elutasította az ajánlatot, mert az Kadhafi méltóságteljes visszavonulásával érne fel, amely sértené a Kadhafi-rendszer áldozatainak emlékét. A Reuters brit hírügynökség a tanácshoz közelálló forrásból úgy tudja, az egyik javasolt megoldás szerint Kadhafi átadná a hatalmat a parlament elnökének, és "bizonyos garantált pénzösszeg" fejében elhagyná az országot. A forrás szerint a pénzkérdés a tanács szemében komoly akadálya az esetleges egyezségnek. A tanács egyik szóvivője közölte, hogy nem tud ilyen ajánlatról.

Az amerikai elnök hétfőn arról beszélt, hogy a NATO mérlegeli a Líbia elleni katonai lépéseket. Obama megismételte, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető híveinek felelniük kell majd az általuk elkövetett erőszakcselekmények miatt.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html