A kormánypárt feloszlatásával tetőzték be a tunéziai forradalmat

Tunisz, Tunézia, a kormány távozását követelő tüntetők
Vágólapra másolva!
Feloszlatta az elűzött tunéziai diktátor pártját egy helyi bíróság. Az országban, ahol évtizedek óta egypártrendszer működött, a kormánypárt megsemmisítése a felkelők teljes győzelmét jelenti.
Vágólapra másolva!

Feloszlatták Tunéziában az elűzött elnök, Zin el-Abidin Ben Ali pártját, amely évtizedek óta egyedüli pártként irányította az országot. Az erről szóló döntés bejelentését hatalmas éljenzés és tapsvihar fogadta a bíróságon - írja a BBC.

A bíróság úgy döntött, hogy elkobozza a párt vagyonát, és megtiltja, hogy jelölteket indítson a következő választásokon. A párt feloszlatására azután került sor, hogy néhány nappal korábban lemondott az ideiglenes miniszterelnök is. Mohammed Gannúsi lemondását azért követelték, mert a tüntetők szerint túl közel állt az előző rezsimhez. A tunéziai felkelők fő követelése azonban a kormánypárt feloszlatása volt, így a bírósági döntéssel a BBC szerint "teljes győzelmet arattak".

Hétfőn a tüntetők másik legfontosabb követelése is teljesült, a belügyminisztérium ugyanis feloszlatta az ország titkosrendőrségét. A szervezet a vádak szerint kiterjedt besúgóhálózatot működtetett, és rendszeresen követett el jogsértéseket, kínzásokat ellenzékiek ellen.

Tunézia január óta próbálja helyreállítani a rendet, ekkor űzték el a felkelők az ország elnökét. A hatalom megdöntése után egy második tüntetéshullám is indult az országban, mert az emberek azt akarták, hogy gyorsabban hajtsák végre a politikai és társadalmi változásokat, és ne maradhassanak kormányon az előző rezsim miniszterei sem.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html