Külvárosi lefolyóban találták meg a legvakmerőbb párizsi ékszerrabás kincseit

Vágólapra másolva!
Megtalálták a francia rendőrök azokat a milliárdokat érő ékszereket, amelyeket 2008-ban raboltak el egy párizsi ékszerüzletből nőnek öltözött fegyveresek. A gyűrűket és fülbevalókat egy cementöntőformába rejtve, egy külvárosi ház lefolyójában tartották a rablók, akik közül többet már 2009-ben elkaptak a nyomozók.
Vágólapra másolva!

Egy párizsi épület lefolyójában találták meg a rendőrök azokat a több milliárd forintot érő ékszereket, amelyeket egy 2008-as fegyveres rablás során vittek el Párizs egyik legelegánsabb ékszerboltjából - írja a BBC. A rendőrség szerint 19 gyűrűt és három pár fülbevalót találtak: a kincseket műanyag dobozba csomagolva, egy cementöntőformában rejtették el a ház csatornájában.

A 18 millió eurót (5 milliárd forint) érő ékszereket a párizsi Harry Winston ékszerboltból rabolta el négy fegyveres, akik közül ketten nőnek öltözve valósággal megostromolták a boltot a karácsonyi forgatagban. A rablás során az üzletet szinte teljesen kirámolták, összesen nyolcvanmillió eurónyi ékszert loptak el, a nyomozás során azonban a zsákmány egy részét már megtalálta a rendőrség (A rablásról korábbi cikkünkben, itt olvashat részletesen).

A hatalmas ékszerrablás nagy port kavart Franciaországban, a Telegraph szerint ez volt az ország egyik legvakmerőbb rablása. A megtámadott bolt a párizsi Champs Elysée melletti utcában található, a vevői között hollywoodi sztárok és királyi családok is megfordulnak. Az elkövetőkről annyit tudni, hogy franciául, valamint egy idegen nyelven beszéltek, és a szemtanúk szerint láthatóan jól informáltak voltak, még a személyzet tagjainak nevét is tudták.

A rendőrség az elmúlt két évben hajtóvadászatot folytatott a rablók ellen, 2009-ben 25 embert vettek őrizetbe, akiknél már ekkor megtalálták az elrabolt gyűrűk, nyakláncok és karórák egy részét. Az őrizetbe vett emberek közül kilencet vádoltak meg eddig, köztük a rablás kitervelőjét, aki korábban már 15 évet ült kábítószer-kereskedelem miatt. A Telegraph szerint 2009-ben egy biztonsági őr segítette a rendőröket, aki a kirabolt Harry Winston ékszerboltnál dolgozott. Az őr jelentette a rendőröknek, hogy egy izraeli üzletember érkezik Párizsba, és meg akarja vásárolni az ellopott ékszereket: a rendőrség ekkor csapott le a gyanúsítottakra.