Újabb földrengés ingatta meg Tokió épületeit

Vágólapra másolva!
Újabb rengés rázta meg szombat hajnalban Japánt, amely viszont gyengébb volt a péntek délutáni, a Richter-skála szerinti 8,8-as értékű földrengésnél. A délutáni földrengés során körülbelül 202 ember vesztette életét, 200 ember holttestét pedig Japánnak azon a partvidékén találtak meg, amelyet elért a példátlanul erős földrengés által kiváltott cunami. A szökőár épületeket, autókat sodort el. Leállt a fukusimai atomerőmű egyik reaktorának hűtőrendszere is, amely miatt nukleáris vészhelyzetet hirdettek a térségben.
Vágólapra másolva!

Ha Japánban van, és átélte a földrengést, kérjük, küldje el beszámolóját, fotóját, videóját a hirugyelet@origo.hu címre!

A délutáni hatalmas földrengés után helyi idő szerint szombat hajnalban újabb, erős földrengés rázta meg Japánt. Az erőssége a Richter-skála szerinti 6,6-os volt, az epicentruma pedig Japán északnyugati részének közepe volt. Az újabb rengés miatt nem rendeltek ismét cunamiriadót a japán Kjodo hírügynökség szerint, viszont földcsuszamlásokat okozott, és Tokióban is megingatta az épületeket.

A hatóságok nukleráis vészhelyzetet hirdettek a CNN szerint a fukusimai atomerőműnél, mert még a délutáni földrengés következtében leállt az erőmű egyik reaktorának a hűtőrendszere. A reaktorban folyamatosan nő a nyomás, a hatóságok pedig elképzelhetőnek tartanak egy radioaktív szivárgást is, és az is felmerült, hogy radioaktív gőzt kiengedve csökkentsék a nyomást a reaktorban. Az erőmű közeléből 2000 embert evakuáltak.

Hatalmas földrengés rázta meg Japán északi partvidékét pénteken helyi idő szerint 14 óra 46 perckor. A rengés központjától mintegy 400 kilométerre fekvő Tokióban, a fővárosban is megremegtek a házak, szemtanúk szerint az emberek kimenekültek az utcára a házakból. A rengés cunamit indított el, amely súlyos pusztítást okozott az ország északkeleti partvidékén. A rendőrség közölte, hogy mintegy 200-300 holttestet találtak az epicentrumhoz közeli Szendai partjainál.

A rendőrség legfrissebb hivatalos adatai szerint a 200-300 áldozaton kívül 202-an haltak meg a földrengésben, 673 ember pedig eltűnt. A BBC korábban azt írta, Tokióban is meghalt egy ember, és legalább húszan megsérültek, amikor rájuk omlott egy tető. Fukusima prefektúrában nyolc ember eltűnt egy földcsuszamlás után.

A földrengés cunamit indított el, a hatóságok szökőár-figyelmeztetést adtak ki. Az első, hétméteres hullámok már elérték Fukusima partjait, és más tartományokban is a partoknál van a szökőár. A televíziók képein látni, hogy autókat, hajókat és épületeket is elsodort az ár. A földrengés epicentrumához legközelebb eső Mijagi prefektúra székhelyén, Sendai kikötőjében tízméteres cunamit észleltek helyi idő szerint délután négy óra előtt néhány perccel (magyar idő szerint reggel nyolc előtt) - írja a Kjodo hírügynökség. Az NHK közszolgálati tévé képein az látható, hogy gyorsan mozgó iszaphullám önti el a város Natori folyó mentén álló részeit.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=kFHn3mrZfM3X3Lxs

Összefoglaló a földrengés utáni első órákról

Ellentmondó információk jelentek meg arról, hogy pontosan milyen erejű volt a rengés, de a BBC szerint a japán meteorológiai intézet végül a Richter-skála szerint 8,8-es erősséget állapított meg, epicentruma (felszíni középpontja) 400 kilométerre volt a fővárostól, és 20 kilométeres mélységből pattant ki. Az amerikai Geological Survey adatai szerint Japánban ez volt eddig a legsúlyosabb, a világon pedig a hetedik legnagyobb rengés, mióta a földrengéseket nyilvántartják - írja az AFP hírügynökség.

A Richter-skála szerinti 8,8-es rengés igen nagy, ez az év eddigi legnagyobb rengése, amely több száz kilométeres körzetben is súlyos károkat okoz, és első becslések szerint körülbelül egymilliószor több energia szabadult fel benne, mint a január 29-ei magyarországi földrengésben (a japán földrengés geológiai hátteréről ebben a cikkünkben olvashat bővebben).

A cunamiriasztást kiterjesztették Indonéziára, a Fülöp-szigetekre és Oroszország partvidékére is. A BBC szerint Oroszországban már 11 ezer embert kitelepítettek a veszélyeztett terültekről. Cunamiriadó van Ausztráliában, a Marshall-szigeteken, Pápua-Új Guineán, Naurun, Mikronéziában és Hawaii-on is, és figyelmeztették a Csendes-óceán teljes térségét. A csendes-óceáni cunamifigyelő intézet előrejelzése szerint az áradás a földrengést követő 6-7 órán belül érheti el Észak-Amerika partjait, és 21 órán belül megérkezik Dél-Amerikához is.

Forrás: REUTERS
Szendai városának elárasztott repülőtere. További képekért kattintson a fotóra!

A szökőár az oroszországi Szahalin szigetének partjait is fenyegeti. A CNN amerikai hírtelevízió képein látszik, amint a hullámok hajókat és autókat sodornak el. Japánban leállították a sebesvonatok közlekedését. Négymillió háztartásban nincs áram Tokióban és környékén. A tokiói tűzoltóság közlése szerint 14 épületben keletkezett tűz a földrengés után.

A japán miniszterelnök, Kan Naoto láthatóan megrendülten arra kérte a japánokat, hogy őrizzék meg higgadtságukat, és cselekedjenek gyorsan és segítsenek egymásnak. A miniszterelnök azt mondta, az erőművekből nem került ki nukleáris szennyezés.

"Azt hittem, kiesek az ablakon"

Tokió üzleti negyedében senkinek nem működik a telefonja, internet viszont van - jelentette az [origo]-nak Nyerges Norbert, Japában élő magyar programozó. Ő egy felhőkarcoló ötödik emeletén dolgozik. Az épület annyira hullámzott, hogy azt hitte, kiesik az ablakon, a 15 emeletes ház felső szintje 2-3 métert lengett ki - írta. Az ablakból azt látja, hogy az épületek egyben maradtak, nem dőlt össze semmi. A rengés után nagy sikoltozás volt, de most már nincs pánik, pedig már legalább húsz utórengés volt. Nyerges Norbert bővebb beszámolóját ebben a cikkünkben olvashatják.

http://www.youtube.com/v/vfN_ST1vdOA?fs=1&hl=hu_HU&rel=0

A földrengés Tokióban. További videók ebben a cikkünkben.

Japánban van az [origo] Komment.hu rovatának egyik állandó szerzője, Tallián Miklós is, aki annyit írt, hogy Hirosimában nem lehetett érezni a rengéseket.

Az Economist című brit lap tokiói tudósítója e-mailben azt közölte, hogy a fővárosban nem működnek a telefonvonalak, és egy erős utórengést is lehetett érezni. Az épületekben - egyelőre úgy tűnik - nem esett kár, de a város forgalmas bevásárlóutcájában, az Omoteszandón hatalmas riadalmat keltett a második rengés. A földrengés által leginkább sújtott Mijagi tartományban automatikusan lekapcsolt a helyi atomerőmű, a nagy sebességű Sinkanzen vonatokat pedig országszerte leállították. Fukusima prefektúrában is automatikusan leállt a helyi atomerőmű. Az üzemeltetők még vizsgálják, hogy okozott-e károkat bennük a földrengés.

Forrás: REUTERS/Kyodo
Omlik a plafon egy könyvesboltban a földrengés alatt. További képekért kattintson a fotóra!

A Mijagi prefektúraban található Oszaki tűzoltósága azt közölte a Kjodo hírügynökséggel, hogy a városban legalább húszan megsérültek a földrengés miatt lehulló tárgyaktól, és többen a romok alá szorultak. Tokió egyik központi kerületében tíz ember sérült meg, amikor rájuk szakadt a mennyezet - közölte a főváros rendőrsége a hírügynökséggel.

Szerdán 7,3-es erősségű földrengés volt Japánban, akkor is elrendelték a cunamiriadót, de három órával később lefújták. A rengést Mijagi, Ivate, Akita, Jamagata és Fukusima tartományokban lehetett érezni, de Tokióban is kilengtek a felhőkarcolók.

Forrás: REUTERS
Kigyulladt olajfinomító Csiba prefektúrában, Tokiótól keletre. További képekért kattintson a fotóra!

Csütörtökön Kínában rengett a föld, ott legkevesebb 24 ember meghalt, és több mint 200 megsérült. Ott 5,8-es erősségű rengést mértek.