Az EU tárgyalásokat kezd az Arab Ligával Líbiáról

Vágólapra másolva!
Az EU külpolitikai főképviselője szerint először meg kell vizsgálni a Líbia elleni eddigi szankciók hatékonyságát, a további intézkedésekről csak az után lehet dönteni. Catherine Ashton azt mondta, hogy a gödöllői külügyminiszteri tanácskozás után Kairóba utazik, hogy tárgyaljon az Arab Ligával Líbiáról.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió anyagi eszközökkel, kereskedelmi előnyök juttatásával és a földrajzi mobilitás ösztönzésével is támogatja a forrongó észak-afrikai térséget - mondta Catherine Ashton uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő Gödöllőn. Az uniós külügyminiszterek informális találkozója után tartott sajtótájékoztatón Catherine Ashton kifejtette, hogy óvatos tervezésre van szükség, minden eshetőséget meg kell vizsgálni, beleértve a katonai beavatkozást is. Fontosnak tartja, hogy esetleges új szankciók bevezetése előtt a már érvényben lévők hatékonyságát kell megvizsgálni, és ez után lehet csak dönteni.

Az uniós főképviselő szerint meg kell állítani az erőszakot Líbiában. Catherine Ashton elmondta azt is, hogy az Európai Unió megbeszéléseket kezd az Arab Ligával Líbia ügyében, ezért Kairóba utazik.

Guido Westerwelle német külügyminiszter a gödöllői tanácskozás szünetében újságírók előtt azt emelte ki, hogy a lehető legszorosabb együttműködésre van szükség az EU és az Arab Liga között Líbia és az egész térség demokratizálásáért. Westerwelle kifejtette, hogy az észak-afrikai régióban élők nem csupán demokráciát akarnak, hanem esélyt a boldogulásra. Munkahelyre és élhető életre vágynak, különösen a fiatalok, Németország ezért egy "Észak-Dél-paktumot" javasol a régió támogatása érdekében. Hangsúlyozta, hogy az európai cégek észak-afrikai jelenlétének erősítése, a beruházások ösztönzése mellett az uniós piac kapuit is szélesebbre kell tárni az onnan érkező áruk előtt.

A német külügyminiszter környezetéből származó információk szerint a fegyveres fellépést rendkívül kockázatosnak tartja a berlini kormány. Németország főleg attól tart, hogy a közhangulat pillanatok alatt megváltozhat, a Nyugat ellen fordulhat az észak-afrikai régióban.