Ötvenhatos emlékmű épül New Yorkban

Vágólapra másolva!
Az 56-os forradalomnak emléket állító emlékmű épülhet magyar kezdeményezésre New Yorkban. A mementó elhelyezésére hosszú tárgyalások után adta áldását a város vezetése. Az emlékmű Manhattanben, a Kossuth-szobor melletti parkban áll majd.
Vágólapra másolva!

Ötévnyi tárgyalás után New York város vezetése beleegyezett, hogy New Yorkban megépülhessen az 1956-os magyar forradalom emlékműve - tájékoztatott az emlékmű leendő helyszíne mellett, a New York-i Kossuth-szobornál megrendezett koszorúzási ünnepségen Papp László építész, az Emlékmű-bizottság elnöke.

Papp László a New Yorkból, New Jerseyből és Connecticutból összegyűlt, mintegy 75 főnyi megemlékező előtt emlékeztetett rá, hogy Amerikában az első Kossuth-szobrot 1902-ben avatták fel Clevelandben.

Dán Károly nagykövet, New York-i főkonzul az eseményen kiemelte: a reformkor és 1848 öröksége a szabad, független, modern Magyarország eszméje.

A kanadai fővárosban is megemlékezést tartottak szombaton. Megkoszorúzták a magyar nagykövetség előtt álló Kossuth-szobrot, majd mintegy kétszáz résztvevő előtt az Ottawai Magyar Házban megtartott ünnepségen Pordány László nagykövet mondott beszédet.

Washingtonban helyi idő szerint vasárnap délután, a Wesley Teológiai Szeminárium kápolnájában tartják meg a megemlékezést. Az ünnepség vezérszónoka Szapáry György nagykövet lesz. A nyugati part központi ünnepségét idén San Franciscóban rendezik.