A heves harcok miatt menekülnek a helyi lakosok Líbiából

Vágólapra másolva!
Miközben heves és elkeseredett küzdelem zajlik a líbiai kormányerők és a felkelők között Brega olajvárosért, a líbiai lakosság menekülni kezdett az országból. Emiatt a G8 csoport külügyminiszterei felszólították az ENSZ-t, hogy gyakoroljon nyomást a Kadhafi-rezsimre.
Vágólapra másolva!

Összeomlani látszik a líbiai forradalom, miután Moammer Kadhafi líbiai vezető csapatai áttörték az ellenállás utolsó fő vonalát Bengázi városa felé - írja a Guardian. Kadhafi erői visszaverték a felkelőket egy légi és szárazföldi támadásban Adzsdábija és Brega között.

Egy líbiai ellenzéki honlap, a Brnieq egy meg nem nevezett katonatisztet idézve azonban azt írja, hogy a felkelők nyerték a csatát. A tiszt szerint egy MiG-23 típusú repülőgép és egy helikopter támadott meg és süllyesztett el két hajót Adzsdábija térségében. A tiszt szerint a harci repülőgép tankokat is bombázott Adzsdábija és Brega között. A lázadók egyik szóvivője azonban azt mondta a Reutersnek, hogy elvesztették a csatát, és azt mondta, hogy Kadhafi mindent bevet ellenük. A líbiai állami televízióban bejelentették, hogy "megtisztították Adzsdábiját a zsoldosoktól".

Adzsdábija mintegy 135 ezer lakosa menekülni kezdett a városból. Az ENSZ korábbi közlése szerint a líbiai emberek menekülnek az előrenyomuló kormányerők elől, és a kelet-líbiai Bengáziból Egyiptomba tartanak. A világszervezet menekültügyi szóvivője szerint eddig jobbára csak máshonnan származó külföldi vándormunkások keltek át az egyiptomi határon, de hétfőn a 2250 átutazó fele már líbiai volt, és közülük sokan a családjukat is vitték. Az ENSZ menekültügyi szervezete attól tart, hogy a katonaság elvágja a milliós lakosú Bengáziból Tobrukon át Egyiptomba vezető utat.

A kialakult helyzet miatt a Franciaországban ülésező G8 csoport külügyminiszterei felszólították az ENSZ-t, hogy gyakoroljon nyomást a Kadhafi-rezsimre.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html