Tiltott jelkép viselése miatt tartóztattak le három miskolci diákot Kassán

Vágólapra másolva!
Valószínűleg náci, illetve neonáci jelképeket viselt három miskolci középiskolás, akiket őrizetbe vett a rendőrség Kassán az után, hogy a felvidéki városban hétfőn felavatták Esterházy János mellszobrát. Egyiküket elengedték, társaik meghallgatása még tart.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vettek Szlovákiában három miskolci diákot, akik a rendőrök feltételezése szerint tiltott önkényuralmi jelképet viseltek. Az MTI értesülései szerint a Kós Károly Szakközépiskola diákjai kiránduláson vettek részt hétfőn Kassán, és elmentek a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetője, Esterházy János mellszobrának avatására is. Az avatás után Kassa egyik utcáján igazoltatta a rendőrség a középiskola három tanulóját, miután olyan ruházatot viseltek, amelyen feltételezésük szerint náci, neonáci jelkép volt - mondta a kassai főkonzul az MTI-nek kedden. Szerencsés János szerint az egyik tanulót még hétfőn szabadlábra helyezték, két társát azonban a rendőrség még bent tartja, ügyük kivizsgálása tart.

A kassai Esterházy János emlékünnepséget egyébként szlovák szélsőségesek egy csoportja szlovák zászlót lobogtatva bekiabálással és énekléssel zavarta meg. Peter Kalmus kassai képzőművész megpróbálta toalettpapírba csomagolni a mellszobrot, amit a részvevők megakadályoztak. Kalmus a dulakodás közben a földre esett, de semmi baja nem történt.

A kassai Esterházy-mellszobor felállítása ellen a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) ismételten tiltakozott, míg Richard Rasi, a város főpolgármestere egyet nem értését fejezte ki. A Szlovák Tudományos Akadémia Történeti Intézetének hivatalos állásfoglalása szerint nem felel meg a valóságnak az, hogy Esterházy János bosszú áldozatául esett, és a háború utáni elítélése törvénytelen volt. "Esterházy mint kisebbségi politikus az I. Csehszlovák Köztársaság idején tartósan a csehszlovák állam és annak demokratikus berendezkedése szétverésén munkálkodott. E cél érdekében nemcsak a magyar kormánnyal, hanem a náci németekkel is hírszerzői együttműködést folytatott" - áll a dokumentumban.